Nouă decenii de la înființarea la Cluj a primului muzeu în aer liber

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Au trecut nouă decenii de la înființarea primului muzeu în aer liber din România.

Parcul Etnografic ,,Romulus Vuia” împlinește 90 de ani. Pentru a sărbători cele nouă decenii de existență, publicul interesat este invitat la o celebrare joi, 14 noiembrie 2019, de la ora 13:00, la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, de pe strada Memorandumului nr. 21, Sala Reduta.

Parcul Etnografic din Cluj a fost înființat în anul 1929 de Romulus Vuia (1887-1963), primul etnograf din România, cu sprijinul reprezentanților transilvăneni și bănățeni ai primului guvern Iuliu Maniu.

Prima casă din muzeul în aer liber, cea din Vidra (Avram Iancu) a fost transferată în noiembrie 1929, în urmă cu exact 90 de ani. Pentru a marca acest moment, specialiștii direcției marketing au realizat în această vară, împreună cu vizitatorii, un covor aniversar, în cadrul proiectului intitulat „90 de ani țesuți în două ițe”.

La dezvoltarea parcului au contribuit numeroși reprezentanți de marcă ai școlii etnografice clujene, între care Kós Károly (1919-1996) și Valer Butură (1910-1989). Specialiștii și veteranii care vor fi prezenți la manifestarea aniversară vor prezenta aspectele cele mai importante ale unei istorii memorabile.

Parcul Etnografic, ajuns la nouă decenii, găzduiește activități culturale diversificate și atractive, destinate tuturor categoriilor de public.

Consiliul Județean Cluj a anunțat că pregătește, împreună cu reprezentanții instituției muzeale, din momentul în care a fost inițiat, cu sprijinul experților de la Asociația Nordică de Design Urban din Bergen (Norvegia), primul master plan pentru dezvoltarea unui muzeu din România. Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, împreună cu Alice Florean, câștigătoarea concursului internațional de soluții pentru dezvoltarea Parcului Etnografic, vor prezenta toate detaliile unui proiect care se apropie de finalizare.

La celebrare, în încheiere, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj va oferi publicului un recital extraordinar de Lăsatul Secului, susținut de interpreți îndrăgiți de publicul larg.

Evenimentul de celebrare a celor nouă decenii este organizat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, alături de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituții de cultură care funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Asociația Muzeală Poarta de sub Feleac și Asociația De la lume adunate.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x