Lifestyle

Film – Marea provocare: Le Mans ’66; Ford v Ferrari – merită sau nu?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
● Ford v Ferrari, tradus în românește Marea provocare: Le Mans ’66, este o dramă inspirată din fapte reale. Ecranizarea aduce în prim-plan povestea extraordinară a lui Ken Milles, mecanic și pilot de curse.

● Marea provocare: Le Mans ’66 are din start marele avantaj de a-i avea pe Christian Bale și Matt Damon în rolurile principale. Când asemenea doi mari actori își dau mâna pentru a spune o poveste, așteptările sunt mari.

● Din distribuția filmului fac parte: Matt Damon, Christian Bale, Jon Bernthal, Caitriona Balfe, Josh Lucas, Noah Jupe, Tracy Letts, Remo Girone, Ray McKinnon, JJ Feild. James Mangold semnează regia.

sursa video: youtube
Povestea este simplă și apropiată de realitate, dar cu elemente de extraordinar care o fac interesantă și dramatică.

Marea provocare: Le Mans ’66 este o poveste palpitantă, interesant de urmărit. Felul în care scenele și decorurile sunt redate crează o senzație stranie de apropiere, de familiar. Cadrele au fost filmate din perspective foarte diferite. Cele mai spectaculoase sunt desigur cele surprinse în momentele cheie, atunci când personajul principal participă la competiții sportive. Imaginile filmate aproape de asfalt, în timpul curselor de mașini, sunt foarte bune. Ele surprind viteza amețitoare și apropie publicul de Ken Milles. Toate aceste faze, deși extraordinare și improbabile pentru marea majoritate a populației, par foarte reale. Astfel, provocările cu care se confruntă personajele sunt resimțite mai intens, iar cei din sala de cinema pot empatiza mai ușor cu cei de pe marele ecran.

Relațiile interumane aduc căldură în universul mecanic.

Chiar dacă aspectele tehnice predomină în film, nici latura umană nu a fost lăsată la voia întâmplării. În Marea provocare: Le Mans ’66 accentul se pune pe cariera lui Ken Milles, dar relațiile familiale și de prietenie sunt cele care încălzesc acest univers al piloților de curse, înconjurați de testosteron și piese metalice.

Un alt element ce aduce căldură și emoție este coloana sonoră. Foarte potrivită, muzica iese în evidență de puține ori, pentru că în marea majoritate a timpului nu este perceptibilă. Muzica reușește să contribuie la potențarea momentelor artistice, fără a face notă disconcordantă.

Acțiunea din film este intensă. Pentru iubitorii vitezei, această realizare cinematografică este un cadou.

Detaliile tehnice sunt foarte bine evidențiate, prin îmbinarea cadrelor ce surprind acțiunile specifice cu cele care arată efectul lor. În câteva scene mai intense cei din public ajung să se simtă foarte aproape de personajul principal. Viteza și adrenalina sunt bine redate și pot fi resimțite într-o oarecare măsură de publicul privitor.

Alegerea lui Christian Bale pentru rolul principal din Marea provocare: Le Mans ’66 a fost una inspirată. Actorul face și aici un rol memorabil. El are un ușor accent englezesc și își controlează mimica feței într-un mod ce-l face să semene cu adevăratul Ken Miller. Matt Damon, o altă alegere inspirată, reușește de-a lungul a două scurte monologuri să fure publicul cu totul. Personajele interpretate de Caitriona Balfe și Noah Jupe leagă povestea, îi conferă căldură și doza de iubire necesară.

Marea provocare: Le Mans ’66 merită o vizită la cinema.

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x