EvenimenteŞtiri

Lansare inedită în stradă: Călin Nemeș, omagiat la 30 de ani de la revoluție, prin cartea scrisă de Tiberiu Fărcaș

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Lansarea inedită de carte a jurnalistului Tiberiu Fărcaș, despre revoluționarul Călin Nemeș, a avut loc sâmbătă, 21 decembrie, în centrul Clujului.

Sâmbătă, 21 decembrie, la 30 de ani de la revoluție, clujenii s-au adunat din nou în intersecția din Piața Unirii. De data aceasta, nu pentru a protesta, ci pentru a asista la o lansare inedită. Scrisă de jurnalistul clujean Tiberiu Fărcaș, cartea „Călin Nemeș. Povestea unui revoluționar” a fost creată pentru a aminti generației tinere despre evenimentele din 1989 și pentru a aduce un omagiu omului Călin Nemeș, unul dintre inițiatorii protestelor de la Cluj.

La ora la care în urmă cu trei decenii se trăgea, ieri aveau loc discursuri.

Înainte de începerea evenimentului, cei adunați în Piața Unirii au ținut un scurt moment de reculegere. Apoi, rând pe rând, invitații autorului au vorbit despre Călin Nemeș sau despre amintitirile lor de la revoluție. Primarul Emil Boc a inițiat seria discursurilor, iar apoi au mai vorbit alte personalități ale vieții publice clujene sau oameni care l-au cunoscut personal pe Călin Nemeș. Tiberiu Fărcaș a vorbit la final despre cartea document, care cuprinde mărturii și imagini inedite de la revoluția din 1989.

Pentru a aminti cum a fost atunci, sub ploaia de gloanțe venite din senin, unul dintre invitați a povestit pe scurt experiența lui din decembrie 1989.

Rănit în Piața Unirii, Daniel Ilea, cunoscut ca omul cu mătura, a povestit:

„Acum 30 de ani mă îndreptam spre casă, veneam de la întreprindere. Când l-am văzut pe Călin Nemeș cum îndemna poporul să vină să i se alăture, de-abia am așteptat să mă alătur lui. Aici am fost. Aici, în intersecția asta, eram chiar lângă ei, în fața soldaților. Dacă întindeam mătura, atingeam soldatul. Și într-adevăr, cum a spus cineva, Călin Nemeș și-a dezgolit pieptul și a spus <Eu am o singură inimă, puteți s-o împușcați.> Nu ne-a venit să credem că o să înceapă să tragă. Fără niciun ordin, fără nicio somație, fără nimic, au început să tragă soldații. Puțin am rămas așa, în picioare, stupefiat, după care am început să fug înspre gardul viu care înconjoară parcul. Și pe când am crezut că am scăpat, atunci m-a nimerit glonțul.”

Clujenii s-au arătat foarte interesați de cartea jurnalistului clujean, astfel că primul tiraj s-a epuizat rapid.

Tiberiu Fărcaș, autorul volumului „Călin Nemeș. Povestea unui revoluționar” s-a arătat impresionat de interesul manifestat de participanți, pe pagina personală de facebook.

„Precizare importantă:

Dragi prieteni, tirajul cărții mele s-a epuizat ieri ca pâinea caldă. Toate cărțile s-au dat. Imediat după sărbători mai tipărim un nou tiraj, nu o nouă ediție, în care voi face corecturile și adăugirile necesare, așa cum am spus ieri la lansare.

Timpul a fost scurt dar am dus la capăt munca si am reusit sa fac lansarea.

Tot ce trebuie corectat/adăugat se va face în noul tiraj care va apărea la început de ianuarie, un tiraj îndestulător.

Editura Ecou Transilvan va vinde cartea și în librăriile din toată România.

Solicit un pic de răbdare celor care nu au prins cartea ieri, nu m-am așteptat nici eu la atâta lume și interes pentru ea, sunt impresionat și bucuros.

Toți cei care doresc cartea vă asigur că ea va ajunge la ei, la absolut toți.

Puteți și precomanda la mine pe privat si atunci inclusiv un autograf voi da pe ea.

Vă mulțumesc tuturor pentru interes, mulțumesc tuturor celor care au venit în stradă, autorităților că și-au dat concursul să facem această lansare (primărie, poliție, jandarmerie) și, mai ales Eroilor din Decembrie 1989 care ne-au dat dreptul prin jertfa lor să putem să ne exprimăm liber.

Sărbători Fericite și ne auzim în ianuarie cu cărțile!”

Eroii de la Cluj, oamenii care au avut curajul să lupte împotriva dictaturii și s-au sacrificat pentru libertatea tuturor.

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x