Ştiri

Autoritățile chineze au aprobat transferul lui Marius Balo în țară

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Clujeanul închis de peste cinci ani în China poate fi transferat în România. Marius Balo ar putea ajunge în curând în țară.

Marius Balo, închis de mai bine de cinci ani în condiții inumane în închisorile din China, va ajunge acasă: autoritățile chineze au aprobat transferarea acestuia în România, după ani întregi de demersuri și amânări, au anunțat reprezentanții clujeanului.

„În dimineața zilei de 9 ianuarie 2020, am fost informați atât de către ambasadorul României la Beijing, Excelența Sa Basil Constantinescu, cât și de către Direcția de Drept Internațional și Cooperare Judiciară din cadrul Ministerului Justiției, de faptul că Ministerul Justiției al Republicii Populare Chineze și-a dat acordul la transferarea cetățeanului român Marius Balo”, a declarat avocatul Eugen Iordăchescu, apărătorul lui Marius Balo alături de avocat Ioana Bonda, echipa SCA Iordăchescu & Asociații.

Revenirea în România a lui Marius Balo depinde în acest moment de Ministerul Afacerilor Interne.

“În acest moment sunt îndeplinite toate condițiile pentru preluarea din China a lui Marius Balo; următorul pas aparține Ministerului Afacerilor Interne care, prin Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, trebuie să întreprindă în cât mai scurt timp demersurile pentru transferul propriu-zis. Teoretic în două săptămâni Marius Balo ar putea ajunge în România.” continuă avocat Ioana Bonda.

„Pe această cale, mulțumim în primul rând doamnei Ana Birchall pentru ajutorul și implicarea sa în procedura de transferare în România a cetățeanului Marius Balo. Acest transfer nu ar fi fost posibil fără cooperarea și efortul d-voastră. De asemenea, mulțumim domnului Cătălin Marian Predoiu, Ministrul Justiției, care a continuat să depună toată eforturile în vederea transferării în România a d-lui Marius Balo. Nu în ultimul rând, mulțumim mass media, care au promovat cazul dramatic a lui Marius Balo și care au avut un rol hotărâtor în procedura de transfer”, precizează avocatul Eugen Iordăchescu.

Conform reprezentanților clujeanului, Marius Balo era stabilit în China din 2010, inițial ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație New Oriental din Beijing. În 2014, Marius Balo a fost arestat pentru o presupusă infracțiune de fraudă contractuală, al cărei prejudiciu era de 80 de dolari. Absolvent al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, Marius Balo a petrecut următorii cinci ani în închisoare, în condiții de supra-aglomerare, fără apă caldă sau căldură, fără contact cu vorbitori de română sau engleză, uneori legat și dus la interogatorii, și forțat să muncească peste 12 ore pe zi pentru a-și câștiga dreptul la mâncare.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x