Măsurile recomandate de autorități, pentru încetinirea epidemiei de gripă

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Săptămâna trecută, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile și Ministerul Sănătății au anunțat că numărul îmbolnăvirilor de gripă este la nivel de epidemie.

Pentru încetinirea epidemiei de gripă, pe lângă măsurile luate de autorități, cetățenii se pot proteja prin gesturi simple. Astfel, se poate evita o posibilă infectare.

Recomandări pentru populație, pentru încetinirea epidemiei de gripă:

● Spălarea cu apă şi săpun a mâinilor;

● Folosirea batistelor pentru strănut sau tuse;

● Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare;

● Se recomandă evitarea automedicației și consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripă și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare, precum și izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

● Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenție și se recomandă, în continuare, vaccinarea antigripală.

Ministerul Sănătății a anunțat că a finalizat achiziția celor 35.000 de doze de vaccin gripal suplimentare pentru campania de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Toate măsurile luate până în prezent de unitățile sanitare, de îngrijire sau colectivitățile școlare rămân aceleași.

În această perioadă este recomandată limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc, realizarea triajului epidemiologic al personalului medico-sanitar, refacerea stocurilor de medicație antivirală și a stocurilor de echipamente de protecție.

Recomandări pentru spitale, pentru încetinirea epidemiei de gripă:

● Limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc.

● Trebuie realizat triajul epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar si auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie;

● Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mânuși, halate) de către vizitatori și personalul medical, purtarea măștii de către pacienți în UPU, pe traseul de la UPU la salon si când părăsește salonul de izolare/grupare.

Ministerul Sănătății a solicitat unităților sanitare care internează cazuri de infecții respiratorii acute refacerea urgentă a stocurilor de antivirale, refacerea urgentă a stocurilor de echipament de protecție și utilizarea corespunzatoare a acestuia, refacerea urgentă a stocurilor de săpun lichid, prosoape de hartie, antiseptice și dezinfectante, pentru o igiena riguroasă a mâinilor și a suprafețelor, respectarea protocoalelor de management al cazului de gripă, inclusiv severă, al contacților și al focarelor, precum și instituirea terapiei antivirale imediat dupa internare tuturor pacienților care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa, fără a aștepta rezultatul de laborator.

Până în 2 februarie 2020 au fost vaccinate antigripal 1.486.486 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Conform informării ANMDM (Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România), la nivel național există stocuri de medicamente antivirale specifice (Oseltamivir) care sunt eliberate în farmaciile cu circuit deschis pe bază de prescripție medicală.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x