Film – Parazit; Parasite – merită sau nu?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
● Parasite, tradus în românește Parazit, este unul dintre cele mai aclamate și premiate filme ale anului 2019. Mai mult, este primul film străin care a făcut istorie la Oscar.

● Parazit este primul film străin care a câștigat marele premiu la Oscar, la Gala de decernare din 2020. Drama coreană aduce în prim-plan o societate mai puțin cunoscută, cu personaje inedite și bine conturate.

● Din distribuția filmului fac parte: Kang-ho Song, Sun-kyun Lee, Yeo-jeong Jo, Woo-sik Choi, So-dam Park, Jeong-eun Lee, Hye-jin Jang, Ji-so Jung, Myeong-hoon Park, Seo-joon Park. Joon-ho Bong semnează regia.

sursa video: youtube
Imaginea din Parazit este foarte bună. Totul este redat cu eleganță și calm.

Parazit redă o poveste palpitantă, bine spusă și filmată excelent. Imaginile sunt toate de efect și surprind esența. Personajele, decorurile, atmosfera, toate pot fi intuite în profunzime, dincolo de prima impresie. Realizatorii au știut foarte bine să arate discrepanța dintre bogați și săraci, dintre frumusețe și mizerie. Chiar dacă aceste diferențe par insurmontabile, aici se pare că anumite alegeri pot să micșoreze distanța. Viziunea realizatorilor pare neutră, dar prezintă o realitate cruntă, mai puțin știută de cei care nu sunt familiarizați cu societatea din Corea de Sud. Felul în care a fost filmat Parazit reușește să transmită prin imagini mizerie, speranță, lux, eleganță sau deznădejde totală. Cadrelele sunt bine îmbinate, cele de prim-plan fiind bine înlănțuite cu cele de ansamblu.

Tot ceea ce ține de coloana sonoră este frumos, memorabil sau șocant și sec.

Coloana sonoră din Parazit este memorabilă. Muzica, efectele sonore sau liniștea, captează de fiecare dată. Tot ceea ce ține de sunet este perfect îmbinat și dozat. Eleganța muzicii clasice se potrivește de minune cu liniștea întreruptă doar de sunetele naturii. De asemenea, sunetele seci care însoțesc anumite faze șocante sunt perfecte. Tocmai în aceste scene absolut surprinzătoare stă farmecul filmului. În acele momente totul excelează: imaginea, stilul de filmare și redare, sonorul și efectul acțiunii în poveste.

Fiecare personaj în parte este evidențiat pe parcurs, prin intermediul actorilor foarte buni.

Actorii aduc în această poveste unică eleganță. Numărul redus de interpreți este aici un atu. Prin accentul care se pune pe acțiuni individuale și trăsături ale personajelor, fiecare actor pare că deține rolul principal pentru o vreme. Ineditul în Parazit, și ceea ce face ca acest film să fie atât de apreciat, este rezultatul interacțiunilor dintre oamenii implicați în poveste. Fiecare actor își joacă bine rolul și totul pare natural. Poate, tocmai de aceea, finalul neașteptat al unor scene este resimțit ca șocant. Povestea simplă și pe alocuri comică ajunge să fie extraordinară și dramatică în urma unor momente care nu par ieșite din comun. Tocmai în această capacitate de a impresiona publicul, prin acțiuni simple și cursive, dar destul de greu de prevăzut, stă geniul din spatele acestei realizări cinematografice.

Parazit este un film lung, interesant, care merită cu prisosință o vizită la cinema.

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x