Fonduri europene și elvețiene, atrase la Cluj-Napoca, pentru rotunjirea bugetului

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
La fiecare leu din taxe și impozite locale, Primăria Cluj-Napoca a anunțat că atrage încă 2.54 lei din fonduri europene și elvețiene.

La Cluj-Napoca, pentru rotunjirea bugetului propriu, autoritățile locale au anunțat că atrag și sume considerabile din fonduri europene și elvețiene. Bugetul municipiului Cluj-Napoca din acest an include suma de 283.000.000 de lei, fonduri europene atrase de Primărie, precum și suma de 84.000.000 de lei reprezentând cofinanțarea aferentă acestora. La aceste finanțări se adaugă de asemenea suma de 8.800.000 de lei, bani atrași în cadrul Programului de cooperare elveţiano-român (suma totală din finanțări externe și cofinanțări: 376.300.000 de lei).

Comparativ, din impozite și taxe pe proprietate (impozit pe clădiri, impozit pe terenuri, impozit teren extravilan, transferuri proprietăți imobiliare) se estimează în acest an încasări de 117.500.000 de lei, la care se adaugă 30.500.000 de lei reprezentând taxe pe mijloacele de transport.Așadar, la o sumă totală de 148.000.000 de lei care vor fi încasați în acest an de la clujeni, municipalitatea susține că a adus o sumă mai mult decât dublă din finanțări europene, elvețiene și din cofinanțarea aferentă acestora: la fiecare leu încasat, mai mult de 2.5 lei atrași.

În actualul exercițiu bugetar al Uniunii Europene (2014-2020), municipiul Cluj-Napoca își propune sa contracteze fonduri europene în valoare totală de peste două miliarde de lei.

Finanțările europene sunt utilizate pentru dezvoltarea municipiului, urmărind în principal direcțiile: mobilitate urbană sustenabilă – transport public ecologic, nepoluant, centura metropolitană; educație, sănătate, eficiență energetică, creșterea calității spațiului public, oraș verde / dezvoltarea zonelor verzi, transformare digitală etc.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x