De interesŞtiri

Zboruri anulate și noi măsuri pentru limitarea răspândirii coronavirusului în România

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Noi măsuri pentru limitarea răspândirii COVID-19 în România și zboruri anulate au fost anunțate la miezul nopții de autorități.

Zboruri anulate spre și dinspre Italia au fost anunțate în noaptea de duminică spre luni, în cadrul unei conferințe de presă, ce a avut loc la sediul Ministerului de Interne. La conferință au participat Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Nicolae Bode, Ministrul Sănătății, Victor Costache și Secretarul de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat.

Măsurile ce prevăd zboruri anulate și intrarea în carantină pentru cei care intră în țară din zonele afectate de coronavirus au fost luate în urma ședinței Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență din 8 martie.

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela.

„Am decis următoarele lucruri:

● Se aprobă suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Italia și din Italia către România pentru toate aeroporturile din țară începând cu data de 9 martie 2020 ora 12:00 ora României până în data de 23 martie 2020 ora 12:00 ora României.

● Operatorii aerieni au obligația de a comunica cetățenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către România cu escală faptul că vor intra în carantină pe teritoriul României și își vor asuma această responsabilitate prin completarea unei declarații pe proprie răspundere la îmbarcarea în aeronavă.

● Operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea cetățenilor străini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către România cu escală.

● Informarea cetățenilor români care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud prin punctele de frontieră terestre faptul că sunt obligați să intre în carantină pe raza județului de graniță sau izolare la domiciliu. Aceștia își vor asuma responsabilitatea prin completarea unei declarații pe proprie răspundere. De asemenea, se va comunica cetățenilor români faptul că refuzul sau declararea falsă a rutei de deplasare constituie infracțiune de falsul în declarații și se pedepsește conform articolului 326 din Codul Penal.

● Se permite accesul în România a cetățenilor străini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud prin toate punctele de frontieră indiferent de mijlocul de transport utilizat sub măsura obligatorie a carantinei.

● Sunt exceptate transporturile de marfă de minim 3.5 t de la restricțiile impuse privind interzicerea accesului pe teritoriul României. Se aplică prevederile de mai sus adaptate după caz și pentru transportul maritim sau fluvial.

● Măsurile adoptate se aplică până la data de 31 martie 2020 cu posibilitatea prelungirii perioadei.”

Asemenea măsuri au mai fost luate de Austria și Cehia. Conform autorităților, România este în primul scenariu epidemiologic, sub 20 de cazuri.

Având în vedere numărul redus de îmbolnăviri cu coronavirus pe teritoriul României, școlile vor rămâne deschise. Dacă apare un singur caz într-o unitate de învățământ, atunci se suspendă cursurile în întreaga școală. De asemenea, Ministrul Sănătății, Victor Costache, a anunțat că săptămâna viitoare vor ajunge cinci milioane de măști și dezinfectanți în țară, care vor fi distribuite rapid spitalelor și direcțiilor de Sănătate Publică.

Apel la cetățenii români care se întorc în țară.

„Trebuie să fac un apel la responsabilitatea compatrioților noștri din orice stat, pentru că sunt responsabili de sănătatea familiilor, a rudelor și a celor din comunitatea în care se întorc. Să nu facă ceea ce a făcut un cetățean român care a spus că vine din Germania și de fapt a venit din Italia și este pozitiv sau alt cetățean român care a venit, a aterizat la Chișinău și a încercat să vină spre Moldova. Noroc pentru noi a fost că a fost depistat acolo că este bolnav. Ceea ce facem noi ca Ministerul Afacerilor Interne, împreună cu colegii de la Ministerul Sănătății, vom intensifica controalele, vor fi verificări ample și evident că până la urmă adevărul se află. Să nu creadă cineva că dacă induce în eroare sau faci o declarație falsă în punctul de trecere a frontierei noi o să credem ceea ce se întâmplă.” a spus Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela.

Unde vor intra în carantină cei care se întorc din zonele afectate puternic de coronavirus.

„Tocmai acum am discutat în cadrul Comitetului suplimentarea locurilor și există un plan pentru suplimentarea locurilor, inclusiv sunt posibilități de a închiria spațiu pentru a sta. De exemplu, astăzi la Oradea, un autocar întreg a fost pus în carantină, după ce o persoană din autocar s-a dovedit a fi cu febră. Persoana a fost dusă la spital, restul pasagerilor la locul de carantină și așteptăm rezultatul analizelor. Dacă analizele sunt pozitive, la unii dintre ei sau măcar cel puțin la o persoană cu febră, aceasta va rămâne la spital. Restul persoanelor vor rămâne în carantină. De exemplu astăzi iarăși la București, la Comitetul pentru situații de urgență al municipiului București, am avut o discuție și de la câteva locuri care au fost acuma s-au suplimentat până la 200 de locuri și bineînțeles există posibilitate încă de suplimentare dacă va fi nevoie.” a precizat Secretarul de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat.

O nouă măsură prevede monitorizarea unui cerc mai larg, în cazul în care o persoană este detectată cu noul virus, pentru a preveni o extindere a coronavirusului la nivelul comunităților locale.

Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Nicolae Bode.

În legătură cu suspendarea zbourilor cu Italia: „Pentru 14 zile putem lua o astfel de măsură și în ce condiții:

● Autoritatea Aeronautică Civilă Română emite un notam către toate companiile aeriene cu destinația România.

● Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, prin Direcția de transport aerian, notifică prin reprezentanța noastră de la Bruxelles Comisia Europeană cu privire la această hotărâre.

● Autoritatea Aeronautică Civilă Română informează, notifică eurocontrol cu privire la această hotărâre.

Și acum aș vrea să îmi permiteți să vă spun care sunt zborurile care sunt vizat. Destinațiile din Italia unde se zboară direct sunt Roma, Torino, Bologna, Napoli, Florența, Pisa și Catania. Se operează până mâine (n.r. luni, 9 martie) la ora 12:00. În România: Suceava – erau două zboruri pe săptămână, Craiova – un zbor pe săptămână, Cluj – trei zboruri pe săptămână, Iași – cinci zboruri pe săptămână, Bacău – nouă zboruri pe săptămână, Timișoara – zece zboruri pe săptămână și Otopeni – 51 de zboruri pe săptămână. La izbucnirea crizei aveam curse înspre și dinspre Italia și aveam aproximativ 28 de zboruri pe zi, aproximativ 4.200 de pasageri și 17 zboruri pe zi din zona de nord, cu 2.500, 3.000 de pasageri de la 186 de zboruri. Așadar, pe săptămână, pe relația cu Italia, acum se zboară undeva la 72 de zboruri pe săptămână, cu factori de încărcare al aeronavelor mult mult coborât. Acestea sunt datele în legătură cu zborurile pe care noi am decis să le suspendăm pentru 14 zile, începând cu 9 martie, orele 12:00.”

15 persoane au fost diagnosticate pe teritoriul României, până la acest moment, cu virusul COVID-19. De asemenea, 13.000 de persoane se află în monitorizare la domiciliu.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x