De interesŞtiri

Zona Metropolitană Cluj, parteneriat european cu Marsilia, Rotterdam, Genova, Hamburg și Varna

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Zona Metropolitană Cluj participă la proiectul „Cetățeni digitali europeni” (Eudigit).

Orașele Marsilia (Franța), Rotterdam (Țările de Jos), Genova (Italia), Hamburg (Germania) și Varna (Bulgaria) sunt partenere cu Zona Metropolitană Cluj, într-un proiect european care își propune să contribuie la eliminarea așa-numitului decalaj digital. Este vorba despre „Cetățeni digitali europeni” (Eudigit), un proiect al cărui scop este de a veni în sprijinul celor care nu au cunoștințele sau posibilitățile necesare pentru a beneficia de avantajele societății digitale. Proiectul va dura doi ani și a început în 1 aprilie, fiind câștigat în urma unui apel lansat în 2019.

Componenta clujeană a proiectului vizează decalajul urban-rural. Zona Metropolitană Cluj va realiza un portret digital al orașului și al zonei înconjurătoare și va lucra împreună cu un grup de experți în domeniu, pentru a identifica problemele legate de acest decalaj, din punct de vedere al accesului la resurse digitale. Totodată, va fi creat un consiliu al cetățenilor vizați de proiect, din zona rurală, pentru a consulta prin el publicul țintă și a-l informa. Feedbackul primit de la cele două grupuri va sta la baza unor ateliere de lucru și seminarii. Concluziile vor fi publicate în format digital.

Fiecare oraș partener va lucra în mod similar, pe un alt subiect. Rotterdam va evalua accesul persoanelor cu dizabilități la instrumente digitale, Varna, segmentul tinerilor, iar Hamburg, pe cel al persoanelor în vârstă. La Genova se va studia utilizarea mijloacelor locale de comunicare în combaterea decalajului digital iar Marsilia, liderul de proiect, va superviza activitatea și va organiza conferința finală. Comunicarea și organizarea de evenimente este asigurată de portalul themayor.eu.

Bugetul total al proiectului este de 126.000 de euro, iar publicul vizat este de peste 500 de persoane, în cele șase țări în care se derulează.

„Importanța digitalizării în mediul rural este subliniată de situații de criză, precum cea de față, fiind o soluție optimă, mai ales în privința comunicării sau a învățământului la distanță. Din această perspectivă, Eudigit este și mai relevant acum, și nu din punct de vedere al bugetului, ci al concluziilor trase, care vor putea fi folosite la nivel european”, a declarat Zoltan Coraian, directorul ZMC.

Pentru mai multe informații despre proiect puteți accesa următorul link.

Zona Metropolitană Cluj este o asociație de utilitate publică, formată din municipiul Cluj-Napoca, 19 comune din apropiere și Consiliul Județean Cluj. ZMC derulează proiecte care au ca scop creșterea calității vieții în aria metropolitană, fiind activă în domenii precum dezvoltarea urbană, comunitățile defavorizate, mediul înconjurător, cercetare, resurse umane, economie rurală etc.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x