De interesŞtiri

Centrul pentru Managementul Integrat al Deșeurilor a fost inaugurat

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
La Centrul pentru Managementul Integrat al Deșeurilor (CMID) a avut loc o nouă premieră.

Prima mașină de gunoi a intrat luni, 25 mai 2020, în Centrul pentru Managementul Integrat al Deșeurilor din Cluj-Napoca, a anunțat forul administrativ județean. Cu această ocazie, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj a făcut următoarea afirmație: ,,Județul Cluj încheie definitiv epoca poluării!” Proiectul CMID este unul controversat. Deși această facilitate de maximă importanță trebuia dată în folosință în urmă cu mai mulți ani, numeroase probleme apărute pe parcurs au dus la amânări și cheltuieli suplimentare.

Investiția de la Centrul pentru Managementul Integrat al Deșeurilor are o valoare de aproximativ 70.000.000 de euro și este cel mai mare centru de acest tip din România, cu o capacitate de depozitare de peste 1.500.000 de metri cubi.

Conform autorităților județene, pentru realizarea Celulei de depozitare au fost realizate lucrări de terasamente ce au presupus:

● Dislocarea unor cantități de pământ și realizarea unor lucrări de umplutură de peste 750.000 de mc,  echivalentul a aproximativ 42.000 de autobasculante de 18 mc;

● Soluții complexe de stabilizare și drenare a apelor subterane interceptate în versantul pe care a fost realizată prima celulă ce au presupus forarea a peste 300 de piloti de beton armat cu diametrul de 900 de mm cu lungimi de pâna la 27 de m și a peste 430 de m de piloți secanți cu lungimi până la 24 de m, respectiv forarea unei lungimi cumulate de peste 15 km;

Sistemul de drenare a apelor subterane de sub celulă și sistemul de drenare a levigatului au presupus utilizarea unei cantități de peste 40.000 de mc de sorturi, echivalentul a peste 2.200 de autobasculante de 18 mc.

Stația de osmoză de osmoză inversă pentru tratarea levigatului are o capacitate de operare de 106 metri cubi pe zi.

Aceasta nouă inaugurare la CMID a venit în contextul în care operatorul rampei temporare de deșeuri a RADP a notificat Agenția de Mediu în legătură cu atingerea pragului limită de 75% pentru depozitarea deșeurilor. Astfel, celula CMID fiind operațională, a fost asigurat fluxul deșeurilor sortate și ecologizate.

Video de prezentare, realizat de autoritățile județene.

sursa video: youtube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x