Park and Ride-ul de lângă aeroport: cel puțin 2.000.000 de lei în 2020

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Park and Ride-ul de lângă aeroportul din Cluj-Napoca va fi finanțat cu cel puțin 2.000.000 de lei anul acesta, a anunțat Consiliul Județean Cluj.

Park and Ride-ul ce urmează să fie construit lângă aeroport, cu peste 62.000.000 de lei, va fi finanțat din bugetul forului administrativ județean, printr-o alocare multianuală. Aceasta a fost aprobată în cadrul ședinței ordinare de marți, 30 iunie 2020. Astfel, consilierii județeni au vizat proiectul de hotărâre inițiat de vicepreședintele Marius Mînzat privind modalitatea de finanțare a obiectivului „Park and Ride” și indicatorii tehnico-economici ai investiției care va fi localizată pe strada Traian Vuia.

Bugetul total, multianual, pentru realizarea acestei investiții, este de 62.306.236 lei cu TVA inclus. Din această sumă, minim 2.000.000 de lei vor fi alocați în cursul acestui an, minim 25.000.000 în anul 2021, iar diferența va fi repartizată în anul 2022, când obiectivul urmează a fi finalizat.

În ceea ce privește lucrările propriu-zise, vor fi amenajate: un sens giratoriu de mare viteză cu „turbo-girație”, un acces rutier rapid din drumul național printr-o bandă de decelerare, un terminal tip „autogară” care va adăposti spații de așteptare călători acoperite, zone de servicii publice, copertine acoperite pentru autobuze, o parcare cu un număr total de peste 860 de locuri, opt peroane pentru autobuze, o stație de transport pentru transfer rapid, trotuare pietonale, o stație de bike sharing cu dotările și infrastructura aferentă, piste pentru biciclete, stații de încărcare autoturisme electrice, locuri dedicate în exterior pentru car-sharing, semnalizări orizontale și verticale pe întreg tronsonul, spații verzi perimetrale, etc.

Consiliul Județean Cluj declară că prin această investiție dorește să descurajeze transportul cu autoturismul personal şi orientarea către moduri sustenabile de transport.

„Prin implementarea acestei investiții Consiliul Județean Cluj dorește să sprijine politica de descurajare a transportului cu autoturismul personal şi orientarea către moduri sustenabile de transport – transport public, mersul cu bicicletă, mersul pe jos. Utilizarea parcării de mari dimensiuni de către cetățenii care ajung în Zona Metropolitană Cluj-Napoca va determina o scădere a numărului de deplasări în zona centrală cu autoturismul şi folosirea, în schimb, a sistemului de transport public. Se preconizează ca interconectarea acestor facilități să reducă traficul în întreaga zona estică a Municipiului Cluj-Napoca, în special pe ruta str. Aurel Vlaicu – Piața Mărăști. Pe lângă avantajele evidente legate de decongestionarea traficului, „Park and Ride” va determina o scădere a presiunii pe locurile de parcare existente în municipiu și, bineînțeles, o reducere a emisiilor de dioxid de carbon şi a celorlalte emisii poluante generate de traficul rutier.”

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x