Clujul a revenit la viață, odată cu debutul TIFF 2020

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) a debutat vineri, 31 iulie 2020.

Clujul a revenit la viață, în ultima zi din iulie. Centrul orașului s-a transformat din nou într-o oază de plăcere absolută pentru iubitorii filmului. Ecranul imens din Piața Unirii a devenit și mai mare la această ediție, iar vremea mult mai prietenoasă ca anul trecut. În ciuda pandemiei de coronavirus, clujenii și-au păstrat apetitul pentru film și spectacol. Deși incertitudinea a planat asupra tuturor evenimentelor, biletele pentru prima seară la TIFF 2020 s-au vândut ca pâinea caldă. Gala de deschidere a fost sold out la puțin timp după punerea în vânzare. De altfel, înainte de începerea festivalului, la unele filme nu se mai găseau bilete.

Seara de vineri a fost una specială, și prin prisma faptului că restul evenimentelor majore din Cluj au fost anulate. Festivalul de film de la Cluj este primul care și-a deschis porțile. TIFF 2020 este ca o gură de aer proaspăt, într-o perioadă plină de probleme sociale și economice. Desigur că nu va fi o ediție ca toate celelalte, având în vedere restricțiile impuse de autorități, dar organizatorii promit filme bune, surprize și locații noi.

Într-un an lipsit de strălucire și cu multe evenimente anulate, organizatorii Tudor Giurgiu și Mihai Chirilov au readus la Cluj magia filmului.

În buna tradiție a TIFF, la gala de deschidere, organizatorii au urcat pe scena din Piața Unirii, pentru a ține scurte discursuri.

„Suntem primul mare eveniment cultural care se reia în pandemie. E primul mare festival din Europa care se întâmplă. Așa cum poate știți, festivalul de la Cannes s-a anulat, multe alte mari evenimente s-au amânat. Noi deschidem balul.” a spus Tudor Giurgiu.

Programul festivalului include multe filme, evenimente, concerte, expoziții, care se vor desfășura atât ziua cât și seara.

„De la bun început, TIFF-ul a fost un pariu riscant. Puțini au fost cei care au crezut în el, mulți au fost cei care au zis că vom eșua. Și totuși, am reușit. Chiar de la prima ediție din 2002. Cinema-ul însuși a fost și rămâne în continuare un pariu riscant și periodic lumea îi cântă prohodul. Cu toate acestea, a devenit arta cea mai populară. Într-o lume obsedată de siguranță și zone de confort, cinema-ul continuă să îndrăznească.” a spus Mihai Chirilov.

Pe scena din Piața Unirii au mai ținut discursuri prefectul județului, Mircea Abrudan și primarul Emil Boc.

Festivalul Internațional de Film Transilvania are loc în perioada 31 iulie – 9 august la Cluj-Napoca. Proiecțiile vor fi exclusiv în aer liber.

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x