Proiecțiile eveniment ale TIFF 2020, prezentate de Mihai Chirilov

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Sâmbătă, 1 august, a avut loc prima întâlnire din cadrul InspiraTIFF. Jurnalistul Mihnea Măruță l-a avut ca invitat pe directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania, Mihai Chirilov.

În buna tradiție a festivalului, Mihai Chirilov a oferit detalii despre filmele din acest an și proiecțiile eveniment ale TIFF 2020. Ediția din acest an a fost una plină de provocări pentru organizatori, de la bun început. Având în vedere situația mondială, în care pandemia de coronavirus a dus impunerea unor restricții de circulație și de distanțare socială, totul a trebuit regândit. Astfel, a fost necesară modificarea numărului de filme, a numărului de locuri pentru public dar și a invitaților speciali. Cu toate aceste inconeviențe, „the show must go on”. Ce a rămas neschimbat la această ediție este atmosfera specială, atât de apreciată de toți cei care au participat vreodată la TIFF.

Mai jos puteți vedea care sunt proiecțiile eveniment ale TIFF 2020, prezentate de Mihai Chirilov.

● Cine-concertul „Faust”.

Singurul cine-concert care a rămas la această ediție a fost „Faust” (1926), capodopera lui F. W. Murnau. Jean-François Zygel a acompaniat live filmul. Programat inițial să aibă loc duminică, 31 mai, de la 19:00, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj, cine-concertul a avut loc sâmbătă, 1 august, la Bonțida.

„Este clasicul cine-concert de la TIFF: un film cu acompaniament live, cu un maestru al improvizației, care vine dintr-o țară în care nu s-a impus nici un regim de carantină cu România… Este un film care s-a mai văzut la TIFF dar este un clasic atât de redutabil, încât orice versiune muzicală este binevenită.” a spus directorul artistic al TIFF.

● Retrospectiva Fellini.

Momentul pe care cinefilii nu trebuie să-l rateze este vizionarea filmului La Dolce Vita, în Piața Unirii. Biletele pentru evenimentul de luni, 3 august, erau sold-out înainte de începerea festivalului. Au mai rămas locuri pentru cei care au X-Card, Supercard sau Voucher TIFF.19.

● Proiecția filmului „Crash”.

Filmul „Crash”, în regia lui David Cronenberg, realizat în anii ’90, va putea fi văzut în acestă seară, 2 august, la Club Transilvania, de la ora 23:45 și sâmbătă, 8 august, de la ora 23:45, în Hoia. Filmul este interzis minorilor.

„Al treilea eveniment special pentru mine e proiecția filmului lui Kronenberg, „Crash”. Mi se pare unul dintre filmele cele mai riscante, cele mai bizare făcute vreodată… Astăzi mi se pare că un film cum e „Crash” nu mai poate fi făcut, din un milion de motive.” a declarat Mihai Chirilov.

Pentru mai multe detalii, puteți asculta materialul audio.

Festivalul Internațional de Film Transilvania are loc în perioada 31 iulie – 9 august la Cluj.

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x