Unitatea Specială de Aviaţie Cluj-Napoca împlinește 13 ani de la înființare

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

13 ani de activitate a Unitatății Speciale de Aviaţie Cluj-Napoca.

Unitatea Specială de Aviaţie Cluj-Napoca a fost înființată la 1 mai 2008 și este structura militară operativă subordonată nemijlocit Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne, specializată în executarea misiunilor de zbor în zona de responsabilitate. Zona de responsabilitate a Unității Speciale de Aviaţie Cluj-Napoca cuprinde judeţele Cluj, Sălaj, Satu Mare, Maramureş, Bihor, Bistriţa Năsăud, Alba, Mureş, Braşov, Sibiu, Covasna şi Harghita, iar la ordinul inspectorului general al Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne poate îndeplini misiuni de zbor pe întreg teritoriul naţional, precum şi în străinătate, cu respectarea reglementărilor în vigoare.

În cei 13 de ani de la înfiinţare, personalul Unităţii Speciale de Aviaţie Cluj-Napoca a executat peste 6.000 de ore de zbor

Cele peste 6.000 de ore de zbor au fost executate astfel:

  • misiuni ordonate în volum de 2.369 (46) ore;
  • zbor de instruire în volum de 1.027 (18) ore;
  • misiuni SMURD și în punctele de operare aeromedicale, în volum de 3.066 (21) ore.

Piloţii unităţii au executat misiunile de zbor pe elicoptere de tip Mi-8 sau MI-17, cât şi EC-135.

Unitatea Specială de Aviaţie Cluj-Napoca are în dotare un elicopter MI-17, dotat cu două motoare care dezvoltă fiecare 2.400 cai putere şi zboară cu o viteză maximă de 250 km/h la un plafon maxim de 5.500 metri.

Misiunile executate de piloţii unităţii au constat în intervenţii la stingerea incendiilor, în zonele afectate de inundaţii, transportul pacienţilor sau a unor organe umane, prelevate în vederea transplantului, pentru căutare-salvare a unei persoane dispărute în munţi, antrenamentul cu echipajele de intervenție din cadrul instituţiilor M.A.I. pentru extragerea persoanelor și bunurilor materiale din zonele greu accesibile.

„În cei 13 ani de existenţă în spaţiul aerian românesc, Unitatea Specială de Aviaţie Cluj-Napoca şi-a îndeplinit misiunile în deplină securitate aeronautică, consolidându-şi statutul de armă de elită, robustă şi capabilă să execute toate misiunile operative, umanitare şi de cooperare încredinţate în sprijinul comunităţii, a autorităţilor publice şi pentru asigurarea respectării normelor legale şi de comportament în societate.” – Comanda Unității Speciale de Aviație Cluj.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x