EvenimenteŞtiri

Opera Aperta revine – Piața Unirii devine locul întâlnirii clujenilor cu opera

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Opera Aperta revine, între 28 și 31 august, în Piața Unirii, cu Ruxandra Donose, mezzo-soprana care a strălucit pe cele mai importante scene din lume, și spectacolul-vedetă Zorba, cu o coregrafie reîmprospătată.

Acestea sunt doar câteva dintre atracțiile celor trei zile de spectacole în aer liber, de înaltă ținută artistică, oferite gratuit publicului de Opera Națională Română din Cluj-Napoca, în cadrul evenimentului Opera Aperta.

Ruxandra Donose sărbătorește 30 de ani de activitate într-o gală în care vocea cu un timbru atât de special a mezzo-sopranei va vibra în interpretarea unor arii din Farnace de Antonio Vivaldi, Tancredi de Gioachino Rossini sau Carmen de Georges Bizet. Va fi o veritabilă incursiune în cariera parcursă de Donose, de la muzica barocă și romantică până la cea modernă, veristă, așa cum a răsunat și pe scenele de la Covent Garden, Royal Opera House sau Deutsche Oper Berlin, pe care mezzo-soprana a cântat de-a lungul timpului.

Gala Ruxandra Donose 30 este programată pentru 28 august, ora 20:30, pe scena din Piața Unirii.

Seria spectacolelor în aer liber va continua cu Nabucco, o poveste cu substrat politic, care va impresiona nu doar prin modul în care artiștii invitați, baritonul Ionuț Pascu, basul Bálint Szabó și soprana Nadia Cerchez, vor aduce la viață povestea evreilor exilați din patria lor, dar și prin scenografia impresionantă, semnată de Liliana Moraru. Subiectul urmărește, pe parcursul celor patru acte, evoluția condiției poporului evreu, de la cea de oprimare la cea de libertate, dar și transformarea împăratului Nabucodonosor în fața puterii divine. Decorurile grandioase și jocul luminilor vor fi cadrul perfect pentru Corul sclavilor evrei „Va, pensiero, sull’ali dorate” (Zboară, gând, pe aripi de aur), un moment coral care se bucură, de fiecare dată, de aplauze frenetice.

Povestea confruntării dintre evrei și babilonieni va prinde viață în 29 august, de la ora 20:30.

Celebrul coregraf american Lorca Massine s-a aflat, săptămâna trecută, la Cluj, unde a reluat și împrospătat coregrafia pentru Zorba, spectacolul pe care l-a pus în scenă, în premieră națională, la Opera Națională Română, în 2017.

În 31 august, publicul clujean este invitat să redescopere baletul care, de la lansare și până în prezent, a fost prezentat, de zeci de ori, cu casa închisă.

După ecranizarea celebrului roman al lui Nikos Kazantzakis, povestea turistului american John care ajunge pe tărâm grecesc și dorește să se familiarizeze cu obiceiurile locului a fost transpusă și în pași de dans, în 1988, de către coregraful american, pe muzica renumitului compozitor grec Mikis Theodorakis. Viziunea lui Massine, transpusă în balet, a redus din complexitatea romanului, aducând lumea antică descrisă de Kazantzakis mai aproape de vremurile noastre. Evident, dansul tradițional grec (syrtaki) are un rol esențial în această poveste.

Biletele cu valoare zero pentru spectacolele din aer liber pot fi achiziționate online, accesând linkul https://operacluj.ro/opera-aperta/, precum și din Agenția de bilete a Operei, deschisă pe latura estică a clădirii, vizavi de Curtea de Apel, de luni până vineri, în intervalul orar 10:00 – 13:00, respectiv 14:00 – 18:00.

Accesul la spectacolele din Piața Unirii este liber și va fi permis, conform normelor legale în vigoare, doar persoanelor vaccinate cu schemă completă împotriva noului coronavirus, pe baza adeverinței de vaccinare, celor care au un test RT-PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, precum și celor care dovedesc, printr-o adeverință emisă de medicul specialist, că se află într-o perioadă de 15-180 de zile de la infectarea cu noul coronavirus. Purtarea măștii va fi obligatorie pe toată durata evenimentelor din cadrul festivalului Opera Aperta.

Cea de a VI-a ediție a Opera Aperta este realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, al Consiliului Local Cluj-Napoca și al Asociației „Opera 2 You”.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] de Comunitatea 156, au fost deschise. Evenimentul, ajuns la a doua ediție, va avea loc în Piața Unirii din Cluj-Napoca, între 30 august și 1 septembrie 2024, ca eveniment principal în cadrul Festivalului Murals of […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x