Cine-concert NOSFERATU la TIFF 2022

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Cine-concert NOSFERATU la TIFF 2022, în decorul spectaculos al Castelului Bánffy din Bonțida.

În 1922 se lansa pe marele ecran un film care avea să revoluționeze lumea cinematografiei, definind genul horror. 100 de ani mai târziu, Festivalul Internațional de Film Transilvania îl aduce mai aproape, într-un cine-concert de excepție, prezentat în premieră pe 18 iunie, în decorul spectaculos al Castelului Bánffy din Bonțida.

NOSFERATU, capodopera germană semnată de legendarul regizor F.W. Murnau, va rula în aer liber în primul weekend de festival, acompaniată live de artiștii Operei Maghiare de Stat din Cluj-Napoca, pe muzica originală compusă de Simona Strungaru, sub bagheta dirijorului german Stefan Geiger.

„Unul dintre cele mai poetice filme horror ale tuturor timpurilor” (Time Out Magazine), NOSFERATU este bazat pe romanul „Dracula”, scris de Bram Stoker, și reprezintă una dintre operele de referință ale expresionismului german. Apariția lui pe marele ecran a îngrozit audiența și a stârnit valuri în rândul criticilor.

NOSFERATU va putea fi urmărit la TIFF într-o versiune fidelă celei prezentate în urmă cu un secol.

După ce moștenitorii lui Stoker i-au acționat pe creatorii filmului în instanță, acuzând nereguli în privința respectării drepturilor de autor, în 1925 s-a decis distrugerea tuturor copiilor. Câteva dintre acestea au supraviețuit, iar după zeci de ani de cercetări, NOSFERATU va putea fi urmărit la TIFF într-o versiune fidelă celei prezentate în urmă cu un secol.

Bilete aici

În film, Thomas Hutter este secretarul unui agent imobiliar din Wisborg, unde locuiește fericit cu soția sa Ellen. Într-o zi, șeful lui îl trimite în Transilvania cu afaceri, pentru a negocia cu baronul Orlok cumpărarea unei case. Ellen simte că ceva nu este în regulă, este conștientă de pericolul care îl amenință pe soțul ei, dar nu reușește să-l convingă să nu plece. La căderea nopții, Hutter îl întâlnește pe Orlok, straniul stăpân al casei, personajul iconic interpretat de Max Schreck și considerat de critici părintele tuturor creaturilor bizare care au prins viață ulterior pe marele ecran.

La #TIFF2022, NOSFERATU va fi prezentat într-o versiune restaurată de Fundația Friedrich-Wilhelm-Murnau din Wiesbaden.  Spectacolul muzical oferit de cei 27 de soliști ai Operei Maghiare de Stat din Cluj-Napoca, printre care se vor număra soprana Elena Dediu, Cătălin Petrescu (bariton) și Iustinian Zetea (bas), va fi completat de sunetul unui instrument conceput special pentru acest concert de către compozitoarea Simona Strungaru și sculptorița Misha Diaconu.

Proiectul este co-prezentat de Goethe Institut și Centrul Cultural German Cluj-Napoca.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x