EvenimenteLifestyleŞtiri

TIFF 2022, o ediție în care festivalul de film revine la normal

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Vineri, 17 iunie, a debutat cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

TIFF revine la normal în 2022. De la începutul pandemiei și până acum festivalul a avut loc, dar în condiții speciale și cu oameni mai puțini. În urmă cu doi ani TIFF a fost de altfel singurul festival de film din Europa care s-a ținut.

Anul acesta, clujenii și invitații festivalului s-au prezentat în număr mare la Gala de Deschidere din Piața Unirii din Cluj-Napoca. Atmosfera de vineri seara a fost una de sărbătoare, cu mulți oameni eleganți, pregătiți să celebreze debutul festivalului care face ca centrul Clujului să arate mai bine ca niciodată, preț de câteva zile.

Corina Chiriac a fost invitata specială a primei seri a TIFF. Ea a primit din partea președintelui festivalului, Tudor Giurgiu, o Diplomă de Excelență pentru toată cariera sa artistică.

„Mulțumesc pentru invitație, mulțumesc celor care continuă să nu mă uite. Prezența mea aici, așa cum spune și titlul cărții, este o minune trăită. Și cred că pentru o legendă mă țin încă destul de bine.” a spus râzând Corina Chiriac.

Tonică și plină de viață, Corina Chiriac a încântat publicul cu unele dintre cele mai cunoscute și apreciate șlagăre. În timpul recitalului, artista a coborât pe covorul roșu, pentru a fi aproape de public. Mai apoi, ea s-a dus și până la marginea gardului care delimitează spațiul cinematografului în aer liber, pentru a-i saluta pe cei care se uitau la spectacol de pe stradă. Momentul artistic le-a dat ghes celor din echipa TIFF, care se aflau aproape de scenă, să danseze și să se distreze pe ritmurile muzicii ușoare românești.

În afara momentelor artistice distractive, discursurile celor care au urcat pe scena TIFF 2022 au fost serioase, majoritatea legate de importanța democrației și a libertății.

Tudor Giurgiu, directorul festivalului, a ținut să le mulțumească celor care au contribuit de-a lungul timpului la succesul festivalului. Printre cei menționați s-au numărat Vasile Dâncu, Ministrul Apărării Naționale, aflat în public, Mona Muscă dar și voluntarii care contribuie an de an la bunul mers al evenimentului.

„Anul acesta sărbătorim și o premieră. După 20 de ani de TIFF sărbătorim faptul că Cluj-Napoca a devenit City of Film, a intrat în rețeaua UNESCO a orașelor care au acest specific, cinematografia și pasiunea pentru film. E cumva în ADN-ul acestui oraș.” a anunțat Tudor Giurgiu.

În buna tradiție TIFF, pe scenă a urcat și directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov. Acesta a amintit de importanța discuțiilor și a dezbaterilor pe teme controversate, mai ales în această perioadă în care totul pare să fie doar în alb sau negru.

„Vrem să vă certați despre filme. Încurajez conflictul, conflictul ideatic, conflictul de idei. Cred că dintr-un conflict de idei nu pot ieși decât lucruri bune. Există foarte multe nuanțe de gri între alb și negru. … Vreau să mergeți să revedeți filmele din Retrospectiva Kieślowski, un maestru al nuanțelor de gri, ale moralei și să gândim … Democrația înseamnă și să ne ascultăm unii pe alții, să respectăm dreptul celuilalt de a avea o opinie diferită. În filme se întâmplă lucrurile astea. Haideți să se întâmple și în realitate.” a spus Mihai Chirilov.

Vremea a ținut cu filmul.

Festivalul a început sub auspicii favorabile. Vremea a ținut cu iubitorii de film prezenți la Gala de Deshidere a TIFF 2022. Temperatura a fost potrivită pentru o seară de iunie. Înainte de începerea primului film din Piața Unirii, Call Jane, pe la 21:30 câțiva stropi răzleți de ploaie au dat emoții celor din public, dar s-au risipit repede.

Festivalul de film de la Cluj îi așteaptă pe cinefili cu numeroase proiecții, în mai multe zone din oraș, dar în alte localități din județ. De asemenea, o mulțime de concerte și alte evenimente speciale au fost anunțate de organizatori. Pentru a veni în întâmpinarea celor care au fugit din calea războiului, organizatorii TIFF au anunțat pentru luni un eveniment special, Street Food Ukraina. La acest eveniment, menit să bucure atât participanții cât și pe cei care au fugit din cale războiului, Adi Hădean va găti împreună cu bucătări ucrainieni specialități din țara vecină.

Toate detaliile pot fi găsite pe site-ul oficial tiff.ro.

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] fix o lună începe TIFF 2023. Cu această ocazie, organizatorii festivalului au venit la Cluj, pentru a susține tradiționala conferință de presă anuală. Prin intermediul […]

[…] trăsnite și filme de acțiune, dar și o seară dedicată unei povești clasice de dragoste. Festivalul se va închide duminică, 18 iunie, cu ceea ce poate fi numită „captura” acestei ediții: […]

[…] TIFF va avea loc între 14 – 24 iunie, incluzând astfel și a doua zi de Rusalii (24 iunie), declarată sărbătoare legală. Această nouă zi de TIFF va fi dedicată retrospectivei celor mai populare filme din festival, filmelor premiate, dar și unor evenimente surpriză.  […]

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x