EvenimenteLifestyleŞtiriVideo

TIFF.21 – Decernarea premiilor; Trofeul Transilvania a fost câştigat de filmul bolivian „Utama/ Casa noastră”

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), ajuns la cea de-a 21-a ediţie, şi-a desemnat câştigătorii sâmbătă, 25 iunie 2022, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

Gala de Închidere TIFF 2022 a avut parte de vreme bună și lume multă. Atmosfera a fost ca de fiecare dată una de sărbătoare. Tonul a fost dat de sosirea invitaților și de forfota caracteristică festivalului. Premiile TIFF.21 au fost prezentate și anul acesta de Tudor Giurgiu și Amalia Enache.

Tudor Giurgiu și Amalia Enache

Seara a avut parte de câteva momente mai speciale. Primul a fost recitalul de excepție a celor de la The Mono Jacks. Muzica lor a adus serii un plus de magie și un ușor iz de romantism. Un alt moment deosebit a fost cel în care David Popovici, înotătorul român care a câștigat la Campionatul Mondial de nataţie medalii de aur la probele de 100 și 200 metri liber, a transmis un mesaj video de mulțumire pentru susținătorii săi din Cluj-Napoca.

Alături de cei doi prezentatori, pe scena festivalului de film de la Cluj au fost invitate și alte personalități pentru a decerna două premii din cadrul TIFF.21. Andreea Esca și Andi Moisescu au înmânat Premiul de Excelență actriței Maia Morgenstern.

„Acest moment al omagiului mă emoționează foarte profund, în mod sincer. E un moment al evaluării. Când te întrebi, la ce a trebuit să renunți? Și sunt profund recunoscătoare TIFF și tuturor celor care au făcut posibil acest moment. Sunt recunoscătoare fiecăruia dintre dumneavoastră!’’, a declarat Maia Morgenstern.

Maia Morgenstern
Andreea Esca și Andi Moisescu

Secretarul General Adjunct NATO, Mircea Geoană, a urcat pe scena TIFF 2022 pentru a înmâna filmului „Capra cu trei iezi”, Premiul Publicului pentru cel mai popular film românesc.

Mircea Geoană

O noutate la această ediție a fost faptul că marele căștigător al serii a fost atât favoritul juriului de specialitate cât și al publicului. Trofeul Transilvania a fost câştigat la ediția de anul acesta de filmul bolivian „Utama/Casa noastră”, regizat de Alejandro Loayza Grisi. De asemenea, filmul a câștigat și Premiul Publicului.

Alejandro Loayza Grisi

Premiile TIFF.21

● Trofeul Transilvania – „Utama/ Casa noastră”, r. Alejandro Loayza Grisi;

● Premiul de Excelență – Maia Morgenstern;

● Premiul pentru Cea mai bună regie – Guðmundur Arnar Guðmundsson, pentru filmul „Făpturi de vis/ Beautiful Beings”;

● Premiul Special al Juriului – „Ficțiune despre viață/ Feature Film About Life”, r. Dovile Sarutyte;

● Mențiunea Specială a juriului – actrița Eszter Csonka, pentru rolul din filmul „Tandrețe/ Gentle”, r. Laszlo Csuja și Anna Nemes;

● Premiul pentru Cea mai bună interpretare – Laura Müller și Schemci Lauth, pentru rolurile din „Amanți de o noapte/ The Night Belongs to Lovers”;

● Premiul secțiunii “What’s up, Doc?” – „Pentru mine tu ești Ceaușescu”, r. Sebastian Mihăilescu;

● Mențiunea specială a juriului “What’s up, Doc?” – „Atlantida/ Atlantis”, r. Yuri Ancarani;

● Premiul FIPRESCI – „Imaculat”, r. Monica Stan și George Chiper-Lillemark;

● Premiul Publicului – „Casa Noastră / Utama”, r. Alejandro Loayza Grisi;

● Premiul Publicului pentru filmul cel mai popular din secţiunea Zilele Filmului Românesc – „Capra cu trei iezi”, r. Victor Canache;

● Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj – „Miracol”, r. Bogdan George Apetri;

● Premiul Zilele Filmului Românesc pentru Debut – „Crai Nou”, r. Alina Grigore;

● Mențiunea Specială Zilele Filmului Românesc pentru secțiunea  Lungmetraj – „Om Câine”, r. Ștefan Constantinescu;

● Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj – „Aurică, viață de câine”, r. Mihai Dragolea;

● Mențiuni speciale ale juriului Zilelor Filmului Românesc pentru Scurtmetraj – „Moștenirea”, r. Marian Fărcuț și „Fragmentări”, regizat de Miruna Minculescu;

● Premiul „Full Moon Script Contest” pentru cel mai bun episod pilot de serial/miniserie – „Squash a bug for me”, scenariu de Alex Olteanu;

● Bursa Alex. Leo Şerban – proiectul „Nu mă lăsa să mor”, lungmetraj în dezvoltare, semnat de Andrei Epure și Ana-Maria Gheorghe.

Pentru mai multe detalii despre toate premiile decernate la TIFF.21 puteți vizita site-ul oficial al festivalului.

Sursa video: YouTube

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x