Lume multă și bună la Gala de Deschidere TIFF.22






Vineri, 9 iunie, a început cea de-a 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).
Pentru a sărbători cum se cuvine sărbătoarea filmului la Cluj, mii de oameni s-au adunat vineri în Piața Unirii. Clujenii au răspuns din nou prezent invitației organizatorilor de a li se alătura într-o nouă aventură, prin lumea fascinantă a filmelor cum numai la festival se pot vedea. Deschiderea oficială a TIFF 2023 marchează debutul unei noi ediții în care se pot vedea producții cinematografice în numeroase locații din Cluj-Napoca, Florești sau Bonțida. Pe lângă filme, sunt propuse și numeroase alte evenimente conexe, concerte, discuții în cadrul TIFF Lounge, evenimente pentru copii sau masterclas -uri susținute de actori și regizori de renume mondial. Alegerea poate fi dificilă, iar evenimentele se vor ține lanț până duminica viitoare, în 18 iunie.
Tradiționalul covor roșu a fost înlocuit anul acesta cu unul turcoaz. Conform declarației lui Tudor Giurgiu, directorul festivalului, această schimbare s-a făcut pentru a atrage atenția asupra cancerului de sân și a celui cervical. Pentru a susține lupta împotriva acestor maladii care le afecteză pe femei, TIFF a donat 10000 de euro.
„Probabil v-ați întrebat de ce anul acesta avem un covor turcoaz și nu un covor roșu ca de obicei. Povestea e simplă. O să încerc să vă o rezum cât de scurt se poate. Turcoazul e o culoare simbol folosită pentru a face cunoscută o statistică dramatică din jurul nostru, și anume aceea că România are cea mai ridicată mortalitate prematură prin cancer de sân și cancer cervical din Europa. Peste 22.000 de femei își pierd viața anual în România; una din patru din cauza cancerului de sân și cel cervical. Așa încât, alături de parteneri, prieteni, colegi, am decis să schimbăm culoarea tradițională a covorului, să tragem și noi un semnal de alarmă în ceea ce privește importanța prevenției și a diagnosticării timpurii, în scopul de a salva poate viețile femeilor, de a le readuce speranța și a le îmbunătății calitatea vieții.” a declarat Tudor Giurgiu.
Având în vedere greva profesorilor din această perioadă, el a amintit și de perioada dificilă pe care o traversează educația. Lipsa finanțării la un nivel satisfăcător nu poate avea decât efecte nocive asupra sistemului, iar în cele din urmă asupra societății în ansamblul ei.
Recomandările lui Mihai Chirilov.
Chiar dacă unele lucruri s-au schimbat la TIFF, structura discursurior a rămas neschimbată. Astfel, după Emil Boc, primarul Clujului, a fost rândul lui Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF, să ia cuvântul. Acesta a făcut și câteva recomandări publicului, de filme ce nu ar trebui ratate.
„Aș vrea să mai mulțumesc încă o dată, o mulțumire personală, regizorului Cristi Puiu și Anca Puiu, care s-au bătut în acest an și și-au dorit foarte mult să fie la Cluj cu ultimul film a lui Cristi, MMXX, un film despre cea mai neagră perioadă din istoria noastră recentă. Cristi a avut inspirația foarte curajoasă de a-l filma la cald, în pandemie. Este filmul surpriză al acestei ediții. L-am anunțat astăzi. Și mă bucur că încă există cineaști în România care nu visează atât de tare să aibă premiera mondială în străinătate și își doresc ca filmele lor să se vadă pentru prima oară acasă, în România, aici la Cluj pentru dumneavoastră. Mulțumesc Cristi, Anca și Tudor, al cărui film se va vedea aici, în premieră mondială. Cred că lucrul ăsta e foarte important și spune foarte multe lucruri despre, știu eu, dorința noastră de a împărtăși cu voi, cu publicul TIFF-ului, aceste filme în premieră.” a spus Mihai Chirilov.
„Aș vrea să vă încurajez să vedeți două filme în mod special anul ăsta. Unul este Rețeaua, de Sidney Lumet, care are o retrospectivă anul ăsta la TIFF, și al doilea este Născuți asasini. Mi-aș dori să vedeți, revedeți, descoperiți filmele astea, pentru că la vremea respectivă, Rețeaua în anii ’70 și Născuți asasini în anii ’90 au fost niște filme bombă, niște filme foarte cinice despre posibila direcție în care se îndrepta mass media; despre adicția mass media pentru senzaționalism. Ori astăzi, în era internetului în care nu mai e vorba despre informare, știrile nu mai informează, știrile nu fac decât să ne țină într-o stare perpetuă de tensiune și de furie. Și mi se pare că filmele astea două sunt cum nu se poate mai actuale astăzi și spun foarte multe despre unde a ajuns mass media.”, a adăugat Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului.
Timothy Spall a primit din partea TIFF Premiul pentru Întreaga Activitate.
Punctul culminant al serii a fost decernarea Premiului pentru Întreaga Activitate lui Timothy Spall. Discursul de mulțumire a actorului britanic a fost scurt și la obiect. El va susține pentru publicul festivalului un masterclass – Timothy Spall în conversație cu Mihai Chirilov – sâmbătă, 10 iunie, de la ora 10:30.
TIFF a debutat sub cele mai bune auspicii. Chiar dacă niște stropi răzleți de ploaie au dat emoții participanților, umbrelele și pelerinele au fost necesare doar pentru câteva minute. În rest, vreme bună, temperatură plăcută (pentru o noapte de început de iunie) și multă voie bună la filmul Confort Nordic, regizat de Hafsteinn Gunnar Sigurõsson, în care a jucat Timothy Spall.
TIFF are loc în perioada 9 – 18 iunie la Cluj-Napoca.
Scris de: Alieta Pojar






[…] la rând Gala de Decernare a Premiilor TIFF a avut loc în Piața Unirii Open Air, anul acesta evenimentul s-a mutat înapoi la Teatrul Național Cluj-Napoca. Având în vedere vremea deloc prietenoasă din […]