EvenimenteLifestyleŞtiri

Filmele românești, la mare căutare la TIFF.23

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Cele mai noi și așteptate producții românești și-au făcut debutul la TIFF (Festivalul Internațional de Film Transilvania)

La filmele românești, sălile de cinema și locațiile în aer liber de la TIFF.23 au fost pline până la refuz. Cei care au uitat să-și ia din timp bilet, sau au lăsat totul pe ultimul moment, au constatat cu stupoare că nu mai sunt locuri. Norocoșii au mai prins totuși locuri, după suplimentare. Având în vedere capacitatea de câteva mii de persoane din Piața Unirii, TIFF se poate lăuda cu un mare succes de casă până în acest moment. Vremea a ținut cu cinefilii toată săptămâna, și, așa cum se spune în Ardeal, îți era mai mare dragul să stai pe-afară.

Proiecția „Nasty”, presărată cu ropote de ploaie și de aplauze

O ropotă serioasă de ploaie s-a abătut asupra Clujului dumnică seară, 16 iunie, la premiera filmului „Nasty”, regizat de Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu și Tudor D. Popescu. Mulți dintre cei prezenți s-au adăpostit pe unde au putut pentru încă aproximativ 20 de minute cât a mai ținut filmul, sau au ales să înfrunte vremea capricioasă. Ploaia s-a oprit la final, și astfel sesiunea de Q&A planificată a avut loc. Cei din public au avut întrebări cu precădere pentru Ilie Năstase, deși, așa cum el însuși a afirmat, cei care au dus greul au fost realizatorii documentarului. Tudor Giurgiu, cel care a lucrat intens cu legenda tenisului românesc, i-a invitat la final pe cei care au înfruntat intemperiile la o sesiune de poze și autografe cu Ilie Năstase, în zona TIFF Lounge.

„Trei kilometri până la capătul lumii”, un film plăcut, de văzut pe ecran mare

O altă seară specială a fost joi, 20 iunie. După ce s-a lansat luna trecută la Cannes, filmul „Trei kilometri până la capătul lumii”, în regia lui Emanuel Pârvu, a fost proiectat la TIFF, în premieră în România. Piața Unirii a fost arhiplină și de această dată. Apetitul publicului pentru filme românești este în creștere. Cetățeni de toate vârstele s-au adunat într-o frumoasă seară de joi, pentru a vedea ce are de oferit cinematografia românească. Și concluzia este că are. Filmul abordează un subiect încă sensibil pentru unii, într-o lume în care predomină tradiția și superstițiile. Prin modalitatea de realizare, pitorescul locului nu este tulburat prea tare de problematica serioasă și de violența care naște povestea. Este un film plăcut de privit și de ascultat. Cele aproape două ore cât durează „Trei kilometri până la capătul lumii” trec pe nesimțite. La finalul proiecției a avut loc și tradiționala sesiune de Q&A, care a fost de data aceasta mai deosebită. Un cetățean, posibil ușor turmentat, a încercat să urce pe scenă, alături de echipa filmului. Regizorul, foarte amabil, a vorbit puțin cu acesta, înainte ca cineva din echipa festivalului să-l conducă înapoi în public. A fost o sesiune lungă, presărată cu întrebări, complimente pentru film și echipă, dar și cu mărturisiri ale unor persoane din public.

TIFF.23 are loc în perioada 14-24 iunie la Cluj-Napoca.

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Filmele românești, la mare căutare la TIFF.23 […]

[…] clujeni, turiști și invitați au participat la evenimentele festivalului: sute de proiecții de film, cine-concerte și concerte, expoziții, proiecții speciale și întâlniri cu cineaști români […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x