Clujenii/ proprietarii de terenuri au obligația să distrugă ambrozia de pe proprietățile pe care le dețin, a anunțat Primăria municipiului Cluj-Napoca.
Autoritățile locale au anunțat data până la care cei care dețin proprietăți sunt obligați să ia măsuri pentru a îndepărta ambrozia. Această plantă este cea mai răspândită dintre speciile de buruieni invazive și produce o cantitate mare de polen, care conține multiple fragmente extrem de alergizante. Se regăsește în special de-a lungul căilor ferate, pe marginea drumurilor, pe terenurile necorespunzător întreținute și pe șantierele de construcții. Cele mai bune rezultate pentru distrugerea ambroziei se pot obține prin smulgerea plantelor folosind mănuși de protecție, cosire manuală sau mecanică, ori prin distrugerea cu unelte agricole.
Clujenii care nu îndepărtează ambrozia de pe terenurile pe care le dețin riscă amenzi. Primăria Cluj-Napoca a transmis și un link pentru cei care vor să contribuie la oprirea răspândirii acestei buruieni. În acest sens, ei pot utiliza aplicația MyCluj sau funcționarul virtual Antonia pentru a semnala Primăriei locațiile infestate cu ambrozie: https://e-primariaclujnapoca.ro/registratura/cereri/?c=304001.
Ce sancțiuni se vor aplica pentru proprietarii/ deținătorii/ administratorii/ beneficiarii de terenuri care nu respectă prevederile legale.
Conform autorităților locale, comisia numită prin ordin al prefectului efectuează două controale pe teren.
● Primul control îl efectuează în perioada 1 – 15 iulie a fiecărui an, iar proprietarii care nu au aplicat măsuri de combatere sunt sancționați cu ”Avertisment”.
● Cel de-al doilea control este efectuat de către comisie în perioada 16 – 31 iulie a fiecărui an și vizează proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții care nu au aplicat lucrările de combatere a buruienii nici după ce au primit sancțiunea de avertisment. În acest caz, persoanele fizice se sancționează cu amendă de la 750 lei la 5.000 lei iar persoanele juridice cu amenzi de la 5.000 lei la 20.000 lei.