Arta actuală a regiunii Malopolska, expoziţii dedicate artei contemporane poloneze

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

La Muzeul de Artă Cluj-Napoca vor avea loc în perioada 29 septembrie – 29 octombrie 2017 două expoziţii temporare dedicate artei contemporane poloneze, „Ireneusz Bec / pictură” şi „Jerzy Fober / sculptură”, reunite sub genericul „Arta actuală a regiunii Malopolska”. Vernisajul va avea loc vineri, 29 septembrie 2017, începând cu ora 18:00.

Curatoriate de sculptorul polonez Andrzej Szarek, cele două evenimente expoziţionale cu caracter inedit sunt organizate în cadrul protocolului de cooperare existent încă din anul 2005 între judeţul Cluj şi regiunea înfrăţită Malopolska din Polonia, prin intermediul efortului coorganizatoric al Muzeului de Artă Cluj-Napoca şi al unor prestigioase foruri culturale poloneze: Cultural Institution of the Malopolska Province, Sokol Malopolska Culture Centre şi Bwa Sokol Gallery of Contemporary Art în Nowy Sacz.

Concentrându-se asupra unei selecţii reprezentative de lucrări de artă contemporană, proiectul „Arta actuală a regiunii Malopolska” îşi propune să pună în evidenţă unicitatea şi specificul creaţiei unor artişti locali cu valoare referenţiala, care au exercitat o influenţă decisivă în conturarea profilului cultural actual al regiunii, cu ample ecouri în viaţa artistică din Polonia. De-a lungul ultimilor ani, judeţul Cluj s-a dovedit a fi un partener excelent al regiunii Malopolska în realizarea a numeroase proiecte cu caracter cultural şi/sau artistic, unul dintre ele fiind expoziţia artiştilor români intitulată „Şcoala de la Cluj”. Organizat în anul 2014 la Nowy Sacz, în colaborare cu Galeria de Artă Contemporană Bwa Sokol, evenimentul a înregistrat un impact deosebit asupra publicului vizitator polonez. De asemenea, alte expoziţii au fost: „12. expoziţie din colecţiile Malopolska – Muzeul Fundaţiei de Artă Contemporană” şi „Andrzej Szarek: Sculptura” găzduite, în premieră, de Muzeul de Artă Cluj-Napoca în toamna anului 2015.

Ireneusz Bec s-a născut în oraşul polonez Stalowa Wola, în anul 1956. După absolvirea Şcolii Secundare de Stat în Arte Plastice din Zakopane şi-a continuat studiile profesionale la Cracovia, unde a urmat cursurile Facultăţii de Pictură din cadrul Academiei de Arte Frumoase „Jan Matejko”, obţinând diploma în 1985, la clasa profesorului Jerzy Nowosielski. A predat cursuri de desen şi pictură la Complexul Şcolar de Arte Plastice „Antoni Krenar” din Zakopane. În anul 2016, a obţinut o diplomă post-doctorală în arte vizuale la Academia de Arte Frumoase din Cracovia. În prezent, activează ca pictor şi pedagog.

Jerzy Fober s-a născut în anul 1959, la Varşovia. Între anii 1974 – 1979 a studiat la Şcoala Secundară de Artă „Antoni Kenar” din Zakopane. Formarea sa artistică continuă în cadrul Departamentului de Sculptură al Academiei de Arte Frumoase din Varşovia, la clasa profesorului Stanislaw Kulon (1979 – 1984). În anul 1982, aflat încă în perioada studenţiei, împreună cu Andrzej Szarek şi Czeslaw Podlesny, fondează gruparea artistică „…who are you”, alături de care expune până în anul 1990. A început să predea cursuri profesionale de arte plastice încă din 1986, urmând ca în anul 2000 să i se confere titulatura de profesor în domeniul artelor vizuale. În prezent, conduce Departamentul de Sculptură al Institutului de Arte Frumoase din Cieszyn, respectiv, pe cel al Facultăţii de Artă din cadrul Universităţii sileziene, cu sediul la Katowice. A beneficiat de burse de studiu şi documentare oferite de Ministerul Culturii şi Artelor – actualmente Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional în anii 1985, 1987, 1991, 1999 şi 2004. Lucrările sale figurează în următoarele colecţii publice: Muzeul Naţional din Cracovia, Centrul Polonez de Sculptură din Oronsko, Muzeul Bielsko-Biala, Muzeul Polonez de Artă Sacră Contemporană din Kielce, Colecţia de Artă Modernă a Oraşului Lucerna – Elveţia, Universitatea Catolică din Lublin, Bastionul de Cărămidă al Oraşului Wroclaw, Colecţia Fundaţiei Borderland din Sejny, precum şi în colecţii private din Polonia, Canada, Germania, Marea Britanie şi Italia. Trăieşte şi lucrează în Cieszyn.

Expoziţiile sunt organizate de Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie de cultură care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, în colaborare cu Bwa Sokol Gallery of Contemporary Art în Nowy Sacz şi Cultural Institution of the Malopolska Province, Sokol Malopolska Culture Centre.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *