Viitorul românilor din Regatul Unit al Marii Britanii, post Brexit, este unul incert

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

La începutul lunii aprilie, în contextul în care Guvernul britanic a luat de curând decizia de a activa în mod oficial articolul 50 al Tratatului de la Lisabona (prin care se declanşează procesul de ieşire din Uniunea Europeană), ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, se va deplasa în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord pentru a discuta cu membrii comunităţii româneşti şi cu autorităţile britanice.

În cadrul vizitei oficiale, partea română va reitera disponibilitatea de a coopera cu autorităţile britanice şi cu instituţiile europene pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă românii din Marea Britanie. „Suntem preocupaţi de protecţia drepturilor şi a intereselor cetăţenilor români care trăiesc, lucrează şi studiază pe teritoriul britanic. Voi sublinia că este necesară asigurarea unui tratament egal şi echitabil pentru cetăţenii români în raport cu cetăţenii celorlalte state membre”, a afirmat Andreea Păstîrnac, ministrul pentru românii de pretutindeni.

Problema imigraţiei şi a cetăţenilor străini care lucrează în Marea Britanie a fost unul dintre punctele importante din cadrul campaniei desfăşurate înaintea referendumului în care s-a votat ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Adepţii Brexitului au adus ca argument în favoarea ieşirii din uniune şi faptul că cetăţeni din alte state membre, prin faptul că lucrează în ţara lor, îi prejudiciază pe băştinaşi, le fură locurile de muncă care li se cuvin lor de fapt şi de drept. Acest discurs a fost unul care a contat în înclinarea balanţei în favoarea Brexit, şi prin urmare pierderea integrităţii Uniunii Europene.

„Regret faptul că Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord nu va mai fi partenerul nostru în interiorul structurilor şi instituţiilor comunitare. Sperăm că negocierile se vor purta într-un spirit constructiv, privilegiind interesele pe termen lung ale ambelor părţi, întrucât necesitatea unor legături cât mai strânse între Uniunea Europeană şi Regatul Unit nu poate fi pusă la îndoială. Prioritatea noastră este, acum, protejarea drepturilor cetăţenilor români în Marea Britanie”, a declarat Sorin Grindeanu, prim-ministrul României.

În vederea unei tranziţii fără probleme înspre noua formă de organizare, Guvernul României promite că se va implica activ în protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor români în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord (Marea Britanie), în promovarea mecanismelor de consolidare a colaborării Uniunii Europene cu Marea Britanie post Brexit şi în păstrarea prevederilor bugetare europene privind Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună a UE 2014-2020.

Procesul Brexit se va încheia la începutul anului 2019, potrivit proiectului calendarului de negociere, perioadă în care România va deţine preşedinţia Consiliului UE, fapt ce potenţează rolul ţării noastre în cadrul procesului de negociere a Acordului pentru retragerea Marii Britanii.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *