Brexit – englezii au ales să iasă din Uniunea Europeană.
Ieri, 23 iunie 2016, a avut loc în Marea Britanie referendumul prin care cetăţenii erau chemaţi la urne să facă o alegere importantă, atât pentru ei cât şi pentru Uniunea Europeană: ramânerea sau ieşirea din UE.
În urma votului, 52% au ales să iasă din UE şi 48% să rămână. Prezenţa la vot a fost de 71,8%, ceea ce reprezintă mai mult de 30 de milioane de cetăţeni. Deşi rezultatul final exprimă dorinţa populaţiei de a părăsi uniunea, în interiorul Marii Britanii rezultatele votului indică diferenţe între Anglia, Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord.
Astfel, în Anglia s-a votat pentru ieşirea din UE cu 53,4% la 46,6%. La fel, Ţara Galilor s-a pronunţat în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană cu 52,5% la 47,5%. În interiorul Angliei, Londra a făcut notă discordantă cu restul ţării, votând în proporţie de 60% pentru a rămâne în Uniunea Europeană.
Irlanda de Nord în schimb a votat pentru a rămâne în UE cu 55,8% la 44,2%. Scoţienii au votat în proporţie mare, cu 62% din voturi pentru a continua să rămână în UE, şi 38% pentru a ieşi. În urma rezultatului alegerilor, prim-ministrul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a declarat că este inacceptabil ca Scoţia să fie obligată să iasă din Uniunea Europeană, având în vedere votul pentru a rămâne. În urma acestor evenimente, este posibil ca Scoţia să-şi dorească organizarea unui nou referendum pentru a-şi câştiga independenţa faţă de Marea Britanie, şi în acest fel voinţa poporului de a rămâne în UE să fie respectată.
Prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron, aflat de partea celor care doreau rămânerea în UE dar şi cel care a iniţiat acest referendum, şi-a anunţat demisia. El a declarat că pentru continuarea noului drum ales de către britanici este necesară o nouă conducere, un prim-ministru care şi-a dorit rezultatul obţinut, ieşirea din Uniunea Europeană.
Scris de: Alieta Pojar