×

Bugetul municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2018

Bugetul municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2018

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Bugetul general al municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2018 este de 257 milioane de euro şi a fost aprobat la începutul lunii februarie, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local.

Priorităţile declarate ale Primăriei Cluj-Napoca pentru anul 2018 sunt următoarele:

● Taxele şi impozitele locale nu vor fi majorate.

● Primăria va demara realizarea studiului de fezabilitate, planului urbanistic zonal şi documentaţiei tehnice în vederea autorizării Centurii Metropolitane Cluj-Napoca (Gilău – Floreşti – Cluj-Napoca Sud – Apahida). Prin asumarea de către Primărie a cheltuielilor necesare, Proiectul Centurii Metropolitane a fost deblocat.

● Realizarea studiului de prefezabilitate pentru introducerea transportului în comun cu Metroul.

● Demararea procedurii de licitaţie pentru proiectarea pasajelor Mărăşti şi Tăietura Turcului.

● Începerea lucrărilor la noul pod al Porţelanului şi reabilitarea podului Fabricii; demararea procedurii de achiziţie de lucrări pentru reabilitarea podului Garibaldi.

● Punerea în circulaţie a primelor 11 autobuze electrice. Atragerea de finanţări europene pentru achiziţia de tramvaie, autobuze electrice şi troleibuze dotate cu tehnologie de ultimă generaţie.

● Menţinerea gratuităţilor la transportul în comun pentru pensionari, studenţi şi elevi.

● Continuarea modernizării Spitalului Municipal şi sprijinirea cu fonduri de la bugetul local a celorlalte spitale clujene şi a SMURD.

● Menţinerea alocărilor pentru educaţie prin investiţii în şcoli, oferirea de burse sau programul „Şcoală după şcoală”. Reabilitarea termică a Colegiului Naţional „George Coşbuc” şi a Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă”.

● Demararea proiectelor de construire a două noi creşe şi de modernizare şi extindere a două grădiniţe din fonduri europene.

● Finalizarea lucrărilor de amenajare a platformelor subterane de colectare selectivă a deşeurilor menajere din totalul de 100 de platforme a căror amenajare a început în anul 2017; demararea procedurilor legale pentru amplasarea a încă 100 de platforme subterane de colectare selectivă a deşeurilor menajere.

● Demararea realizării unor parcuri noi, în zonele Între lacuri şi La Terenuri, precum şi modernizarea parcurilor Ştefan cel Mare, I.L. Caragiale şi Piaţa 14 Iulie.

● Implementarea soluţiilor cȃştigătoare la concursurile pentru Turnul Pompierilor (demarare execuţie lucrări) şi pentru amenajarea malurilor Someşului (proiectare); organizarea unor concursuri de soluţii dedicate revitalizării spaţiilor publice din oraşul nostru: Parcul Feroviarilor, str. M. Kogălniceanu şi Cetăţuie.

● Organizarea de dezbateri publice în cadrul Centrului de Inovare şi Imaginaţie Civică.

● Sprijinirea organizării de activităţi sportive de anvergură în infrastructura sportivă de excelenţă care a adus Clujului titlul de „Oraş European al Sportului 2018” (FED Cup, Campionatul Mondial de Popice, Campionatul European de Tenis de Masă Cadeţi şi Juniori etc.).

● Va continua digitalizarea activităţii administraţiei prin realizarea de noi aplicaţii şi implementarea de noi proceduri digitale în vederea simplificării relației Cetăţean – Primărie.

● Implementarea proiectelor din cadrul procesului de Bugetare participativă online Cluj-Napoca 2017.

● Continuarea proiectelor de realizare a locuinţelor sociale pe str. Sighişoarei şi str. Ghimeşului; implementarea unei noi politici sociale în domeniul locativ pentru persoanele marginalizate social sau în risc de marginalizare şi excluziune socială.

● Finanţarea proiectelor din cadrul Programului Cluj 100, dedicat Centenarului Marii Uniri.

● Amenajarea de staţii de încărcare pentru maşini electrice, primele urmȃnd să fie amplasate în zona parcării din Piaţa Unirii şi pe str. Moţilor nr. 1 – 3, în incinta parkingului.

● Lucrări de reparaţii la ansamblul statuar Mihai Viteazul; amenajarea zonei pietonale din preajma statuii.

● Finalizarea licitaţiilor pentru execuţie şi începerea lucrărilor la parkingurile din Haşdeu şi str. Primăverii nr. 20; continuarea proiectelor de realizare a următoarelor parkinguri: Primăverii nr. 8, Mogoşoaia nr. 7, Albac-Azuga, Trotuşului, Sighişoarei, Gheorghe Dima, Liviu Rebreanu, Oncologie, P-ţa Cipariu şi Nicolae Titulescu.

În anul 2017, bugetul general al municipiului Cluj-Napoca a fost de aproape 296 milioane de euro.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail