
Cântec, joc şi voie bună în Hoia, ca altădată, de 1 mai






Marţi, 1 mai, în Parcul Etnografic Naţional „Romulus Vuia”, în apropierea Muzeului Etnografic al Transilvaniei de lângă Pădurea Hoia, va avea loc cu începere de la ora 12:00 evenimentul „Cântec, joc şi voie bună în Hoia, ca altădată”.
Pe lângă relaxarea în natură, participanţii vor avea parte de cântece tradiţionale, jocuri populare şi multă voie bună, aduse de horitori, solişti vocali, jucăuşi şi ceteraşi din mai multe zone etnofolclorice ale Transilvaniei.
Programul „Cântec, joc şi voie bună în Hoia, ca altădată” va începe în amfiteatrul natural din Parcul Etnografic, unde există şi o scenă amenajată. Aici, pe tot parcursul zilei, vor evolua mai mulţi interpreţi de folclor, printre care Alexandru Potra, Cosmin Mocean, Grigore Sâmboan, Elisabeta Guzu, Marian Dascăl, Claudiu Ciotleuş, Andrei Romanica, Iosif Rusu, Sergiu Sotelecan şi Ovidia Garba. De asemenea, vor fi prezenţi horitorii Traian Balcău din Ceanu Mare şi Eleonora Galea din Frata. Jocurile tradiţionale vor fi aduse în faţa celor prezenţi de Grupul „Lăturenii” din Cluj-Napoca, „Jucăuşii” de la Frata, Ansamblurile „Cununiţa Baciului” din Baciu, „Jucăuşii de pe Someş” de la Şcoala „Alexandru Vaida Voivod” din Cluj-Napoca, „Valul miresei” din Răchiţele, „Cununa munţilor” din Măguri Răcătău, „Zestrea Popeşti” din Popeşti, „Jijicanii”, Ansamblul Jocuri din Panticeu, dar şi alte ansambluri din judeţ. De asemenea, va fi prezent şi Ansamblul „Rapsodia Someşană” din Cluj-Napoca, coordonator Alexandru Tămaş.
Pe toată durata zilei, Asociaţia Meşterilor Populari Clujeni va avea amplasate standuri unde vor fi prezentate meşteşugurile tradiţionale: roata olarului, războiul de ţesut sau crestăturile în lemn. Totodată vor fi aduse spre vânzare produse realizate în bucătăria tradiţională, podoabe şi alte obiecte.
Ziua de 1 mai reprezintă pentru multe culturi ale lumii o sărbătoare tradiţională a primăverii şi este cunoscută pe plan internaţional ca Ziua Muncii. În ţara noastră, această zi se sărbătoreşte de aproape 130 de ani. În trecut, Pădurea Hoia de lângă Cluj-Napoca era gazda festivităţilor legate de ziua de 1 Mai, astfel ca s-a dorit revenirea la acest obicei. În acest sens, evenimentul îşi propune atât atragerea locuitorilor oraşului spre spaţiile verzi pentru socializare şi relaxare, cât şi promovarea şi valorificarea patrimoniului şi valorilor culturale tradiţionale.
Evenimentul este organizat de Asociaţia „De la lume adunate şi-napoi la lume date”, în parteneriat cu Asociaţia Meşterilor Populari Clujeni şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean.







Publică comentariul