Clujul ar putea avea pe viitor un circuit pentru testarea autovehiculelor autonome.
Proiectul „Centru de Inovare, Testare și Promovare Cluj (CITPC)”, în valoare de peste 53.000.000 de euro, depus de Consiliul Județean Cluj spre finanțare europeană, a trecut de etapa de preselecție. Acest proiect pentru realizarea unui circuit pentru testarea autovehiculelor autonome este unic în țară. Conform autorităților, deși la nivelul regiunii există companii și universități care lucrează la dezvoltarea unor asemenea soluții, acestea nu au posibilitatea de a le testa în condiții reale. Printre cei care și-au manifestat interesul și susținerea pentru această inițiativă se numără o serie de entități clujene ce activează în domeniul cercetării, precum Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și companii private.
Noul circuit pentru testarea autovehiculelor autonome va fi înființat sub forma unui sistem integrat, care va oferi o serie de facilități precum laboratoare specializate pentru dezvoltarea de tehnologii și sisteme, circuit cu diverse componente care să asigure testarea în condiții de siguranță a sistemelor și tehnologiilor, fiind, în același timp, și un sistem de promovare prin infrastructura multifuncțională dedicată antreprenoriatului. Mai mult decât atât, Centrul va fi și un liant între mediul universitar, de cercetare/dezvoltare, mediul privat și cel public, care să conducă la dezvoltare în regiune.
Proiectul urmărește trei obiective.
Proiectul urmărește trei obiective, și anume:
● realizarea unei infrastructuri de testare a sistemelor și tehnologiilor dezvoltate pentru vehicule autonome, respectiv smart city, tehnologie 5G;
● realizarea unei infrastructuri care să ajute stimularea cercetării și dezvoltării prin oferirea unei infrastructuri – dotări și echipamente – sub forma unor laboratoare de dezvoltare și testare;
● crearea infrastructurii și a ecosistemului necesare pentru facilitarea promovării, comunicării, diseminării și inovației deschise, printr-o componentă multifuncțională dedicată care să găzduiască diverse prezentări, conferințe, seminarii și alte activități asemănătoare.
Beneficiarii direcți ai proiectului, a cărui componentă principală, de testare, este propusă a fi amplasată în vecinătatea Parcului Industrial Tetarom III, vor fi entitățile care dezvoltă soluții și tehnologii în domeniul mașinilor autonome, 5G, smart city, prezente sau interesate de astfel de infrastructuri. Totodată, alți beneficiari direcți vor fi start-up-urile și spin-off-urile care vor fi găzduite în cadrul Centrului, dar și cele care vor dori să utilizeze laboratoarele specializate pentru activitățile de inovare amintite.