Clădirea în care a avut loc procesul memorandiştilor va fi reabilitată

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

În ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Cluj, a fost adoptat cu unanimitate de voturi proiectul de hotărâre care priveşte aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Restaurarea anvelopei Palatului Reduta”. Clădirea cu profunde semnificaţii istorice, în care a avut loc în anul 1894 procesul memorandiştilor, găzduieşte în prezent Secţia pavilionară a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, instituţie de cultură aflată sub autoritatea forului administrativ judeţean.

Consiliul Judeţean Cluj informează că necesitatea restaurării acestui monument istoric a rezultat în urma unui Raport de expertiză tehnică întocmit în anul 2016 de către un expert extern. Documentul în cauza arăta faptul că starea fizică a faţadelor clădirii Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, str. Memorandumului nr. 21, impune cu necesitate intervenţii de consolidare şi reabilitare arhitecturală. În acest sens, au fost prevăzute pentru a fi realizate lucrări la faţadele nord-sud, est, vest, gang, calcane, tencuielile decorative existente urmând a fi refăcute cu materiale şi tehnici specifice unui astfel de monument. Totodată, urmează a fi reparate şi refixate ornamentele desprinse, reparate, curăţate şi revopsite elementele de tâmplarie şi cele din fier de pe faţada principală. De asemenea, vor fi realizate ample lucrări la acoperiş, prin desfacerea şi reabilitarea învelitorii, precum şi restaurarea cadranului la ceasul amplasat pe clădire. Nu în ultimul rând, ulterior realizării acestor lucrări, vor fi iniţiate şi cele conexe, atât interioare, precum hidroizolaţii sau schimbarea pardoselilor, cât şi cele exterioare constând în amenajarea curţii, realizarea unei copertine pe scara care duce la subsol, etc.

Toate aceste lucrări de reabilitare a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, clădire cu un regim de înălţime S+P+2E+M şi cu o suprafaţă desfăşurată de 3.140 metri, vor începe în vara acestui an, dupa obţinerea tuturor avizelor şi autorizaţiilor prevăzute de lege. Lucrările se vor derula pe parcursul a trei ani, de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor şi se vor realiza cu respectarea tuturor normelor tehnice şi a standardelor de calitate în construcţii.

Valoarea totală propusă pentru derularea acestor investiţii de reabilitare a Muzeului Etnografic este de 6.350.890 lei plus TVA, din care lucrările propriu-zise de construcţii şi montaj sunt în cuantum de 5.046.123 lei plus TVA. Fondurile vor fi alocate din bugetul Consiliului Judeţean Cluj printr-un program de finanţare multianual, pe durata a trei ani calendaristici consecutivi.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *