
Film – Cod roșu în Serviciile Secrete; Angel has fallen – merită sau nu?






● Angel has fallen, tradus în românește Cod roșu în Serviciile Secrete, este un film de acțiune, o dramă în care pe firmament apar nume mari de la Hollywood.
● Cod roșu în Serviciile Secrete aduce pe marile ecrane o poveste despre putere, trădare, corupție, dar și despre loialitate și prietenie. Cel mai important element aici este acțiunea.
● Din distribuția filmului fac parte: Gerard Butler, Danny Huston, Piper Perabo, Morgan Freeman, Jada Pinkett Smith, Michael Landes, Tim Blake Nelson. Ric Roman Waugh semnează regia.
Toate scenele de la început crează o primă impresie bună.
Filmul începe frumos, cu o imagine superbă, care promite. Mai mulți militari, cu armele și echipamentul din dotare asupra lor, se văd înaintând cu încetinitorul, printr-o perdea de fum. Imediat după, urmează un moment de acțiune interesantă, bine coordonată. Toate aceste scene de la început crează o primă impresie bună. Aceasta nu durează însă prea mult, marile speranțe de la început năruindu-se ca fumul, în neant. Așteptările inițiale se transformă pe parcurs în dezamăgire. Încă de la primul dialog apar primele semne de întrebare în legătură cu calitatea filmului.
Imaginea este fie total neinspirată și deranjantă, fie foarte bună.
Cadrele filmate în momentele de rêlache sunt deranjante. Acest fapt este dat de folosirea unor camere de filmat care par lipsite de stabilizator. Iar dacă realizatorii și-au dorit ca aceste cadre să pară mai verosimile, mai autentice, au dat greș. În ceea ce privește imaginea din Cod roșu în Serviciile Secrete aceasta este fie total neinspirată și deranjantă, fie foarte bună. Momentele când totul este așa cum trebuie, din punct de vedere al spectacolului vizual, sunt cele de luptă.
Acţiunea este de altfel singura parte bună din această realizare cinematografică. Toate scenele mai intense sunt bine realizate. Tehnica militară expusă și pregătirea personalului din armata americană sunt impresionante. Toate acestea sunt însă minimizate de restul filmului.
Coloana sonoră nu face decât să strice și mai mult unele părți din film.
Muzica este de cele mai multe ori total nepotrivită. Fie foarte siropoasă, fie prea intensă, nu face decât să strice și mai mult unele scene fără sare și piper.
Actorii de renume și foarte talentați de altfel, care apar în Cod roșu în Serviciile Secrete, nu reușesc să ridice filmul. Jocul lor este bun, dar degeaba. În afara scenelor de acțiune, care se ridică la înălțimea așteptărilor, tot restul este ca un produs artistic destinat unor elevi de clasa a patra, care învață că nu violența este răspunsul.
Cod roșu în Serviciile Secrete nu merită o vizită la cinema. Fanii genului pot aștepta până când filmul o să apară pe micile ecrane.
Scris de: Alieta Pojar







Publică comentariul