×

„Copacul vrajbei noastre” – o dramă islandeză sumbră, din 10 august în cinematografe

„Copacul vrajbei noastre” – o dramă islandeză sumbră, din 10 august în cinematografe

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Filmele despre conflictele suburbane dintre vecinii terorizaţi şi vecinii teritoriali au devenit populare încă din zilele lui Buster Keaton, dar este o adevărată surpriză faptul că regizorul islandez Hafsteinn Gunnar Sigurõsson împachetează atât de multă emoţie în noul său film, „Copacul vrajbei noastre”.

Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Veneţia, ajungând şi la cea de-a 17-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. „Copacul vrajbei noastre” va ajunge în cinematografele din România începând cu 10 august, fiind distribuit de Transilvania Film.

sursa video: YouTube

Fiecare personaj din film debutează ca un individ problematic a cărui nebunie escaladează mai întâi în dramă, apoi în tragedie. Balanţa aproape perfectă dintre drama din familie şi comedia neagră ne duce cu gândul la peliculele anterioare ale regizorului, „Parisul Nordului” şi „La răscruce”, dar de această dată, Sigurõsson proiectează cu adevărat o voce distinctă.

Filmul poate fi rezumat într-un paragraf după cum urmează: Agnes îl dă pe Atli afară şi îi spune să nu care cumva să-l mai prindă lângă fiica lor, Ása. Atli se mută cu părinţii, dar aceştia sunt prinşi într-o ceartă cu vecinii: arborele din curte, de care sunt atât de mândri, le umbreşte prispa. Curând, lucrurile scapă de sub control.

Întrebat de unde a apărut idea filmului, Sigurõsson a declarat că ideea a prins contur cu mai bine de un deceniu în urmă într-o discuţie de-a sa cu Huldar Breiõfjörõ, co-scriitorul filmului: „Amândoi am fost fascinaţi de ideea de a face un film despre disputele dintre vecini. Ceea ce m-a entuziasmat pe mine, iniţial, în legătură cu ideea aceasta este faptul că astfel de conflicte pot fi absurd de amuzante, deoarece mai mereu au în centrul atenţiei chestiuni minore care sunt exagerate până la refuz. Ele devin de cele mai multe ori conflicte extrem de violente, în urma cărora oamenii normali, respectabili, îşi pierd demnitatea şi auto-controlul.”

După premiera din cadrul Festivalului de Film de la Veneţia, filmul „Copacul vrajbei noastre” a câştigat premiul pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu la Oscarurile islandeze 2018. Filmul a fost proiectat şi în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, ediţia a 17-a.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
film