Criza forţei de muncă şi comportamentul profesional al tinerilor, subiecte abordate de invitaţii Târgului de Meserii

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Porţile Târgului de Meserii, ediţia a III-a, s-au deschis ieri, 28 septembrie 2017, la Cluj Arena. Elevi, profesori şi angajatori, s-au regăsit într-un spaţiu dedicat lor, pentru a discuta despre problemele întâmpinate pe piaţa muncii şi provocările ce trebuie depăşite de ambele părţi.

Problema cea mai mare a angajatorilor la ora actuală, de o reală îngrijorare pentru viitorul unor industrii, este lipsa personalului calificat. De asemenea, conform declaraţiilor celor prezenţi la târg, un alt mare neajuns este lipsa de seriozitate a unor angajaţi, aflaţi la început de drum în câmpul muncii, care de multe ori părăsesc definitiv serviciul, fără niciun preaviz.

Pe de altă parte, tinerilor prezenţi la eveniment, li s-au prezentat o serie de posibilităţi şi avantaje de care pot beneficia, în urma obţinerii unei calificări. Standurile amenajate de angajatorii participanţi la târg au oferit o imagine de ansamblu a unui posibil viitor loc de muncă şi produsele fizice rezultate.

Unul dintre invitaţii zilei, Adi Hădean, care de altfel derulează şi un program de formare pentru tineri, a ţinut un discurs în care a prezentat unele dintre provocările cu care se confruntă zi de zi şi posibile cauze a lipsei de interes a unor tineri pentru muncă.

„E puţin complicat, astăzi, şi cred că o să fie mai complicat în viitor dacă nu încercăm să ne uităm la esenţa problemei noastre de astăzi. Noi ca societate, nu doar în România, noi ca societate umană traversăm o criză acută de resurse umane pentru orice fel domeniu. O să mă refer la gastronoimie pentru că aici îmi desfăşor activitatea şi pentru că cunosc mai bine lucrul ăsta. Dar e foarte clar, discutând în ultimul an şi jumătate cu oameni care conduc companii mai mici sau mai mari, din domeniul IT la aviaţie că lucrurile stau cam la fel peste tot. …”

Mai jos puteţi asculta integral discursul lui Adi Hădean de la Târgul de Meserii.

În momentul de faţă, la Cluj, din date oficiale, peste 60% din locurile de muncă disponibile necesită competenţe profesionale specifice domeniului. De asemenea, angajatorii pot să obţină din partea statului, prin programele de ucenicie, pentru absolvenţii de studii medii, câte 1.125 de lei pentru un ucenic, timp de 12 luni, sau câte 1.300 lei pe lună, pentru stagiatura de 6 luni a absolvenţilor de studii superioare. De asemenea, avantajele majore ale acestor programe este că nu sunt condiţionate de angajarea sau păstrarea celor care au efectuat ucenicia sau stagiatura la firmele respective.

Evenimentul a fost organizat de Clubul Francofon de Afaceri din Cluj. Desfăşurat sub sloganul „Soluţii pentru viitorul tău!”, Târgul de Meserii este un eveniment anual care promovează învăţământul profesional şi tehnic din regiunea Clujului şi încurajează descoperirea practică, a diverselor domenii şi meserii, de către tinerii aflaţi în căutarea unei vocaţii.

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *