×

Noi sectoare de drumuri judeţene propuse pentru finanţare europeană

Evidențiate

Noi sectoare de drumuri judeţene propuse pentru finanţare europeană

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Noi sectoare de drumuri judeţene au fost propuse de autorităţi pentru finanţare europeană. Consiliul Judeţean Cluj a depus în vederea evaluării, prin intermediul sistemului electronic naţional MySMIS 2014, proiectul „Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională – Traseu Regional Transilvania Nord, Drumul Bistriţei, prin modernizarea DJ 172A (km 33+000 – km 39+452), DJ 161G (km 0+000 la km 18+406) şi DJ 161 (intersecţia DN 16) – Gădălin – Bonţida – DN 1C (km 0+000 – km 16+933,100)”.

Proiectul reabilitării acestor sectoare de drum judeţean reprezintă cel de-al treilea de acest gen ce se intenţionează a fi implementat în cadrul programului strategic vizând modernizarea infrastructurii rutiere a Traseului Regional Transilvania de Nord după ce, în intervalul mai – iunie 2017, Consiliul Judeţean a depus spre finanţare proiectele vizând reabilitarea a altor 62 de km de drumuri judeţene, respectiv DJ 108K (limita Judeţ Bihor – Baraj Drăgan) şi DJ 764B (Baraj Drăgan – intersecţie DN1) – sectoare incluse în „Drumul Apusenilor” şi DJ 109 – Răscruci – Borşa – Aşchileu – limită jud. Sălaj – primul sector de drum judeţean cuprins în „Drumul Bistriţei”.

Conform autorităţilor, obiectivul general al proiectului îl reprezintă creşterea gradului de accesibilitate a zonei rurale din partea de est a judeţului Cluj, traversată de către „Drumul Bistriţei”, prin creşterea portanţei, a vitezei şi a siguranţei rutiere a sectoarelor de drum DJ 172A, DJ 161G şi DJ 161, intensificarea legăturilor de cooperare economică având în vedere proximitatea reţelei de transport TEN-T, reducerea consumului de carburant şi, implicit, a noxelor rezultate, respectiv facilitarea accesului la monumentele istorice, culturale şi de agrement din zonă.

În mod concret, proiectul va finanţa o serie de lucrări de modernizare şi reabilitare care vor avea rolul de a creşte nivelul de trai al celor peste 16.000 de locuitori din cele şase comune riverane, respectiv aşterneri de covoare asfaltice pe întreaga lungime a sectoarelor vizate, construirea a aproximativ 16.600 mp de trotuare, amenajarea a 32 de staţii de autobuz, edificarea de ziduri de sprijin în zonele cu risc de alunecare, montarea a circa 2.500 m de parapeţi metalici, numeroase parcări şi treceri de pietoni.

În ceea ce priveşte sursele de finanţare ale acestei noi investiţii în valoare totală de peste 130.000.000 lei, acestea se constituie din asistenţa financiară nerambursabilă solicitată, în cuantum de peste 127.000.000 lei, respectiv din contribuţia proprie a Consiliului Judeţean Cluj în valoare de peste 3.000.000 lei. Cheltuielile neeligibile ale proiectului, finanţate din bugetul Consiliului Judeţean Cluj, sunt în cuantum de 416.677,31 lei şi reprezintă costul lucrărilor de amenajare a unei treceri la nivel cu calea ferată aflată pe traseul vizat.

Cele trei sectoare de drum judeţean, în lungime totală de aproximativ 42 de km, traversează un număr de şase comune din estul judeţului Cluj, respectiv Bonţida, Căianu, Geaca, Jucu, Pălatca şi Ţaga. Astfel, aproximativ 16.000 de persoane, cât numără locuitorii acestor comune conform ultimului recensământ, la care se adaugă cei aproape 1.700 de elevi din şcolile din zonă, dar şi celelalte categorii de persoane care tranzitează zilnic drumurile judeţene DJ161, DJ161G şi DJ172A vor beneficia de cele mai bune condiţii de confort şi siguranţă, informează Consiliul Judeţean Cluj. Potrivit unui studiu efectuat în 2016 de Centrul de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică – CESTRIN, peste 2.100 de vehicule tranzitează zilnic zona.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail