×

Epidemia de rujeolă a mai făcut trei victime

Evidențiate

Epidemia de rujeolă a mai făcut trei victime

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

În ultimele două săptămâni, rujeola a mai făcut trei victime, până în acest moment fiind raportate şase decese prin rujeolă, de la debutul epidemiei.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că până la data de 28.10.2016, în România au fost confirmate 935 cazuri de rujeolă, cu 149 de cazuri mai mult faţă de ultima raportare (din urmă cu două săptămâni).

Majoritatea cazurilor reprezintă focare în comunităţile cu acoperire vaccinală scăzută. În contextul epidemiologic actual s-a recomandat intensificarea acţiunilor de vaccinare cu ROR (vaccinul împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei) a copiilor incomplet vaccinaţi/nevaccinţi. Până la această dată au fost recuperaţi la vaccinare 3.049 de copii cu vârste între 1 – 15 ani.

Cazurile de rujeolă s-au extins până la ultima raportare de ieri în 30 de judeţe (până în urmă cu două săptămâni, cazurile de rujeolă s-au înregistrat în 27 de judeţe):

– Cele mai multe cazuri de rujeolă au fost confirmate în Arad – 223;
– Peste 100 de cazuri au fost confirmate şi în Mureş – 190 şi în Bistriţa – 128;
– În Timiş au fost confirmate 91 de cazuri de îmbolnăvire, iar în Cluj – 90;
– 39 de cazuri au fost raportate la Caraş Severin, la Braşov – 37 şi în Suceava – 34 cazuri;
– În Hunedoara au fost confirmate 18 cazuri de îmbolnăvire;
– Sub 20 de cazuri de rujeolă s-au înregistrat şi în Dolj – 15, Bihor – 13, Sălaj – 11;
– Câte 6 cazuri au fost raportate la Harghita şi Alba;
– 5 cazuri au fost înregistrate la Iaşi;
– În Olt au fost raportate 4 cazuri;
– 3 cazuri sunt la Bucureşti, Sibiu, Bacău şi Constanţa;
– În Neamţ, Dâmboviţa şi Brăila au fost raportate câte 2 cazuri;
– În următoarele judeţe, a fost confirmat câte 1 caz de îmbolnăvire cu rujeolă: Mehedinţi, Vaslui, Giurgiu, Botoşani, Prahova, Buzău şi Vâlcea.

Apelul Ministerului Sănătăţii către părinţi este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor şi de a se adresa medicilor de familie pentru imunizare. De asemenea, ministerul dă asigurări că există suficiente doze de vaccin ROR pentru toţi copiii care au nevoie de imunizare.

Rujeola este o boală infecţioasă extrem de contagioasă caracterizată prin febră mare, tuse, secreţii nazale şi oculare şi erupţie cutanată. De la primele simptome părinţii sunt îndemnaţi să se prezinte de urgenţă la medic cu copilul pentru izolarea acestuia şi prescrierea tratamentului adecvat bolii şi prevenirea complicaţiilor acesteia, printre care diareea (gravă mai ales în cazul sugarilor), otita medie, penumonia, encefalita şi decesul.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail