
Festivalul Național Cultural MIRAJE 2025: Artă și Incluziune






Cluj-Napoca redevine, începând cu 9 mai, gazda Festivalului Național Cultural MIRAJE.
Ajuns la cea de-a XV-a ediție, aniversară, acest eveniment aduce în prim-plan talentul și pasiunea tinerilor cu cerințe educative speciale, precum și a tinerilor de la școlile de masă din întreaga țară. Festivalul Național Cultural MIRAJE, ediţia a XV-a, este înscris în Calendarul proiectelor de educație extrașcolară, naționale și internaționale, cu finanțare din partea Ministerului Educației și Cercetării.
Festivalul se distinge prin complexitatea evenimentelor propuse și are trei obiective majore:
● implicarea activă a elevilor cu dizabilități în viața culturală și comunitatea locală;
●promovarea și susținerea talentelor acestor tineri;
● sensibilizarea publicului față de nevoile și provocările persoanelor cu dizabilități.
Pe durata a două luni, între 9 mai – 5 iulie, festivalul propune o varietate de activități ce invită la reflecție, creativitate și bucurie.
Printre acestea se numără spectacole-concurs de teatru, dans și muzică, o expoziție retrospectivă, ateliere creative coordonate de specialiști în domeniul artistic, experiențe senzoriale captivante și dialoguri deschise în cadrul manifestării Biblioteca Vie, unde poveștile și experiențele de viață ale persoanelor cu dizabilități devin surse de inspirație și înțelepciune.
● Unul dintre punctele de atracție ale festivalului, un eveniment deschis comunității, este Cafeneaua pe întuneric, o experiență inedită care îi provoacă pe participanți să pătrundă, pentru câteva momente, în universul senzorial al persoanelor nevăzătoare. Este o întâlnire intensă cu propriile simțuri, care deschide drumuri spre înțelegerea profundă și reflecția asupra percepției și realității celuilalt.
● Atelierele Miraje sunt un alt punct de interes al festivalului, oferind participanților posibilitatea de a explora și de a-și exprima creativitatea în domenii precum: teatrul, muzica și modelajul în lut. Sub îndrumarea specialiștilor, participanții sunt încurajați să își dezvolte abilitățile artistice și să își exprime liber imaginația.
● În cadrul evenimentului Labirintul Senzorial, cei care participă sunt invitați să experimenteze senzații unice și să conștientizeze provocările cu care se confruntă persoanele cu dizabilități vizuale. Prin intermediul unor activități practice, interactive, acest eveniment își propune să promoveze înțelegerea și empatia față de aceste persoane și să sublinieze importanța incluziunii în societate.
● Concursul de arte plastice ”Carte poștală – Teatrul prin ochii copiilor”, desfășurat pe parcursul lunii mai, va oferi, prin lucrarea câștigătoare imaginea oficială a ediției următoare.
● Momentul central al festivalului este reprezentat de spectacolul-concurs de teatru, dans și muzică, unde peste 200 de elevi de la școli și licee speciale, dar și de la școlile de masă, palate ale copiilor din întreaga țară vor urca pe scenă pentru a-și demonstra talentul și pasiunea pentru artă. Cu intrare liberă pentru toți cei interesați, aceste spectacole promit să ofere momente de bucurie și inspirație pentru toți participanții, pentru că „Arta nu are limite”.
● În fiecare seară de spectacol, publicul va fi surprins cu momente artistice, oferite de invitați speciali precum: Ministar, Street Dance – Minute de Mișcare, Mister Nicu, Tzika Sax One Man Show, Kids Fashion Show by Claudia Suciu, Trupa Step Away, Frigur Botond și Ionuț Bogdan.
Gazdele evenimentului vor fi: Diana Găucă și Grigore Sâmboan.
Programul complet al evenimentelor
● 9 mai, 12:00 – 14:00
Biblioteca Vie – eveniment dedicat elevilor și cadrelor didactice de la Liceul Teoretic ”Dumitru Tăuțan” din Florești, Liceul Special pentru Deficienți de Vedere și Colegiul Național ”George Coșbuc”, Cluj-Napoca.
Locație: Biblioteca Județeană ”Octavian Goga” – Calea Dorobanților, nr 104
● 16 mai, 09:00 – 12:00
Labirintul senzorial – eveniment dedicat elevilor și cadrelor didactice de la Colegiul Pedagogic ”Gheorghe Lazăr”
Locație : Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca,
● 21 mai, 10:00 – 13:00
Atelierele Miraje – teatru, muzică, modelaj în lut
Locație: Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Intrare pe bază de invitație!
● 21 mai – 22 mai, începând cu ora 16:00
Spectacol-concurs de teatru, dans și muzică – “ARTA NU ARE LIMITE”
Locație: Casa Universitarilor, Sala Auditorium Maximum – Str. Kogălniceanu, Nr. 5
Intrarea este liberă
● 26 mai, 16:00 – 18:00
Cafeneaua pe întuneric
Locație: Restaurant Hubertus New Age – Bulevardul 21 Decembrie 1989, nr 22
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
● 26 iunie – 5 iulie
Expoziție retrospectivă 15 ani Miraje
Locație: Bulevardul Eroilor, instalația pietonală
Festivalul Național Cultural MIRAJE este organizat de Liceul Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca, alături de Asociația Culturală Miraje și Asociația Lions Club Genesis, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Departamentul de Psihopedagogie Specială și Centrul pentru Studenți cu Dizabilități din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca. Conform organizatorilor, festivalul este mai mult decât o simplă manifestare culturală, devenind o expresie vie a angajamentului pentru incluziune, diversitate și participare activă prin artă.







Publică comentariul