Momente ale celui de-al doilea război mondial au fost surprinse de-a lungul timpului în numeroase proiecte cinematografice. Unele mai apropiate de adevăr, altele mai romanţate, toate aceste poveşti au calitatea de a aduce în faţa noilor generaţii pagini importante din istorie, pentru a nu fie uitată, uneori în încercarea de a evita greşelile comise atunci. Umanitatea a ajuns din acel moment în multe situaţii de criză, dar niciodată episodul unei conflagraţii mondiale nu a mai fost reluat de cei care au trecut deja prin experienţa traumatizantă.
Un nou episod, mai puţin cunoscut al celui de-al doilea război mondial, este prezentat în noul film care rulează în prezent pe marile ecrane din întreaga lume, avându-i în rolurile principale pe: Fionn Whitehead, Damien Bonnard, Aneurin Barnard, Barry Keoghan, Mark Rylance, Tom Glynn-Carney, Tom Hardy, Jack Lowden. Regia filmului este semnată de Christopher Nolan.
Dunkirk este un film de război, istoric, plin de acţiune şi dramă. File din povestea celui de-al doilea război mondial sunt redate în această realizare cinematografică într-un mod unic. Autorii creează senzaţia de realitate, fără a romanţa în nici un fel tragedia şi mizeria umană. Partea de început dă impresia unui documentar fără narator. Introducerea în lumea celor de la Dunkirk se face treptat şi surprinde cele mai mici detalii.
Felul în care au fost filmate cadrele este unul original, constant pe toată durata filmului, şi reuşeşte să aducă o notă de autenticitate şi realism. Mişcările sacadate pe alocuri, pentru dinamism, sau cadrele fixe care pun în prim plan strict faţa personajului, imaginile de ansamblu ale terenului de operaţiuni militare precum şi schimbările de perspectivă, toate crează senzaţia de apropiere faţă de personaje, de ceea ce trebuie să îndure.
Acţiunea filmului este intensă dar şi dă răgaz suficient privitorilor să-şi exploreze sentimentele şi să realizeze că într-adevăr filmul este unul inspirat din fapte reale. Un gând care apare în urma vizionării filmului este că într-adevăr viaţa bate filmul. Tragedia şi durerea din lumea reală întrece orice imaginaţie de multe ori, la fel cum speranţa şi dorinţa de supravieţuire ies în evidenţă ca fiind printre cele mai puternice instincte omeneşti.
Despre coloana sonoră nu este mare lucru de spus: este impecabilă. Având în vedere dialogurile extrem de puţine, dar bine plasate şi cu detalii suficiente, de cele mai multe ori muzica spune totul. Momentele importante sunt scoase în evidenţă de coloana sonoră, plăcută auzului, dozată corespunzător şi care trece de bariera raţiunii. Nicio clipă filmul nu cerşeşte lacrimi sau alte manifestări din partea publicului, prin imagini, muzică sau evenimente, dar oferă o plajă largă de emoţii care se strecoară pe nesimţite pe măsură ce filmul captează tot mai mult.
Nimic nu pare lăsat la voia întâmplării în acest film. De la imagini unice şi coloană sonoră demnă de o realizare de excepţie, la dialoguri puţine şi joc actoricesc de mare clasă, toate îmbinate fac din Dunkirk un spectacol demn de a fi urmărit şi de a trage învăţămintele care decurg din toată povestea.
Dunkirk este un film care merită văzut, în mod deosebit de cinefilii care apreciază realizările cinematografice deosebite.
Scris de: Alieta Pojar