
Film – Geostorm: Pericol Global 3D – merită sau nu?






Încălzirea globală a devenit de mult timp un subiect de mare interes. Oamenii de ştiinţă de pe întreg globul continuă să avertizeze că ne îndreptăm înspre extincţie. Tot ceea ce se petrece în lume, din punt de vedere climatic, pare să fie rodul unei stări de nonşalanţă şi nepăsare care domneşte încă peste omenire. Chiar dacă cei capabili să rezolve misterele care se ascund dincolo de vălul indiferenţei avertizează asupra unui episod tragic al omenirii, totuşi mai sunt unele personaje aflate la putere care nu cred în acest fenomen.
Un episod apocaliptic al acestui scenariu de groază, care poate lovi planeta şi nimici viaţa aşa cum o ştim, rulează în prezent pe marile ecrane şi îl are în rolul principal pe Gerard Butler. Mai apar alături de el: Jim Sturgess, Abbie Cornish, Alexandra Maria Lara, Daniel Wu, Eugenio Derbez, Amr Waked, Ed Harris, Andy Garcia. Regia este semnată de Dean Devlin.
Geostorm (Geostorm: Pericol Global) este un thriller, un film de acţiune cu accente de ştiinţă şi imaginaţie. Deşi partea de science-fiction domină în mare măsură, prin subiectul filmului şi prin tehnologia prezentată, nu este totuşi ceva ce pare imposibil. Tot ceea ce este prezentat aduce mai degrabă cu un posibil scenariu, cu o lume aflată în fază terminală, care atinge în mod cu totul firesc şi aşteptat apogeul.
Imaginile din film sunt foarte diferite, din punct de vedere al modului de filmare, al perspectivei, dar şi din punct de vedere al lumilor prezentate, fiecare cu specificaţiile ei. Dacă în multe scene statice, în care personajele comunică, filmarea se face de jos în sus, având un unghi mai deosebit al scenei, totul revine la normal în momente amplasate în spaţii deschise, cu mai multe personaje. Filmarea din perspectivă joasă nu ajută la nimic rezultatul final, aduce chiar un uşor disconfort vizual. Un alt aspect mai puţin fericit, care poate fi remarcat la imagine, este uşoara umbră care apare uneori din personajul secundar, în momentul în care cel principal ar trebui să fie în prim plan. O altă modalitate de realizare care iese în evidenţă şi nu este tocmai potrivită pentru un film 3D este concentrarea imaginii pe un element şi blurarea fundalului. Acest fenomen nu apare de fiecare dată dar face ca imaginea 3D să fie irelevantă, atâta timp cât nu se vede clar ce este în spate.
Dacă modalitatea de filmare şi de redare a imaginilor lasă de dorit uneori, nu la fel se poate spune despre efectele vizuale. Momentele de acţiune pură, dezastrele, tragedia umană şi construcţiile ce ţin de sfera viitorului sunt toate foarte bine realizate. Uneori par două filme diferite, datorită diferenţelor dintre anumite scene statice şi cele de acţiune. Creatorii au reuşit să facă filmul foarte palpitant pe alocuri, să aducă o multitudine de imagini şi scene unice, care rămân în memorie şi fac deliciul unui film apocaliptic.
Chiar dacă nu se pune accentul pe emoţie, ea apare; pe neaşteptate, pentru puţin timp, dar e acolo. Prin evoluţia poveştii, prin momente alese cu grijă, Geostorm aduce şi puţină căldură şi empatie, în lumea cuprinsă de teama sfârşitului, sub imperiul forţelor dezlănţuite ale naturii. Din acest punct de vedere, filmul este şi unul moralizator, care arată un posibil viitor pentru o specie aflată la marginea prăpastiei, datorită propriilor acţiuni.
Actorii aleşi sunt toţi la un nivel acceptabil dar nimic care să iasă în evidenţă. Cel care se potriveşte perfect rolului pe care îl joacă, cel puţin din din punct de vedere vestimentar este eternul şi fascinantul, mereu elegantul Andy Garcia. El pare şi aici un personaj la care nu i se poate mişca din loc nici măcar un fir de păr, nici măcar sub imperiul vremii extreme, el rămânând în orice împrejurare elegant, impecabil, frumos.
Coloana sonoră este bună, potrivită şi bine dozată. Având în vedere că este o superproducţie, are elemente dramatice şi muzica respectă clar regulile nescrise ale folosirii ei pentru crearea emoţiei. Liniştea şi muzica, împreună cu efectele sonore, aduc un plus produsului final.
Filmul Geostorm (Geostorm: Pericol Global) merită văzut la cinema în 3D pentru imaginile apocaliptice şi scenele de acţiune bine realizate. Nu este tocmai un film foarte antrenant sau care nu trebuie ratat, este chiar plictisitor uneori, dar poate fi un spectacol interesant.
Scris de: Alieta Pojar







Publică comentariul