Regele Arthur şi a lui sabie magică, Excalibur, alături de Cavalerii Mesei Rotunde, fac parte din legendele evului mediu; povestea nemuritoare a cavalerului a înflăcărat imaginaţia muritorilor de rând de-a lungul timpului. Alături de personaje, un rol important în legendă îl are şi magia, prin intermediul vrăjitorului Merlin. Povestea a fost transpusă de mai multe ori pe marele ecran şi în seriale de televiziune. De fiecare dată, iubitorii poveştilor istorice inspirate de vremurile medievale, în care realitatea se împleteşte cu supranaturalul, au fost atraşi în mrejele legendei.
În noua ecranizare care rulează pe marile ecrane, realizată sub bagheta regizorală a lui Guy Ritchie, în rolurile principale îi regăsim pe Charlie Hunnam, Jude Law, Astrid Bergès-Frisbey, Djimon Hounsou, Eric Bana, Aidan Gillen.
King Arthur: The legend of the sword (King Arthur: Legenda sabiei) este o dramă, un film de acţiune şi aventuri, realizat în 3D. Imaginile, în special cele din momentele de acţiune şi bătălii epice, nu dezamăgesc. Filmul începe în forţă. Imaginile dezvăluie din primele momente universul poveştii şi dă senzaţia că urmează un film deosebit, cu scene grozave, epice, cu tot soiul de creaturi magice. După o vreme, se poate constata că începutul a indus puţin în eroare audienţa. Ceea ce urmează după scena iniţială nu este întotdeauna la înălţimea aşteptărilor. Chiar dacă din punct de vedere vizual filmul nu continuă să uimească, are totuşi calitatea de a fi bine ancorat într-o epocă în stil medieval.
Ceea ce iese în evidenţă la King Arthur: Legenda sabiei este coloana sonoră. Filmul este mai mult decât orice o experienţă auditivă şi vizuală. Povestea este spusă într-un mod original, scenele sunt construite într-o manieră deosebită, dar toate acestea nu reuşesc să compenseze lipsa de profunzime, dialogurile puerile, prea simple, şi care nu aduc niciun fel de senzaţie. Chiar dacă scenele sunt tăiate pe alocuri la câteva secunde, pentru a crea impresia de dinamism, după o vreme poate apărea plictiseala. Felul în care eroul este pus să-şi arate intenţiile în drumul lui spre glorie este unul care nu reuşeşte tot timpul să păstreze atenţia trează şi nici să stârnească emoţie sau mare interes din partea privitorilor.
Actorii au fost bine aleşi. Din punct de vedere vizual, filmul beneficiază de prezenţa unor artişti frumoşi, care pot să atragă privirile, mai ales în lipsa unui fir narativ cu adevărat palpitant şi interesant. Cei doi actori care simbolizează eterna luptă dintre bine şi rău sunt buni, îşi joacă bine rolurile, sunt un plus pentru rezultatul final. Chiar dacă jocul şi prezenţa actorilor este un plus, nu pot compensa pentru lipsa de substanţă a întregului film.
Scene compuse din imagini în stil medieval, din momente diferite ale acţiunilor, toate acoperite de coloana sonoră care iese foarte tare în evidenţă, constituie reţeta noului film al legendei sabiei regelui Arthur. Povestea este ţesută cu un fir prea subţire, care se rupe des şi duce la un soi de plictiseală şi tihnă, înspre somnolenţă şi uşoară nerăbdare în aşteptarea finalului.
Filmul King Arthur: The legend of the sword (King Arthur: Legenda sabiei) poate fi o experienţă vizuală şi auditivă interesantă dar nu merită plătit bilet pentru a fi văzut.
Scris de: Alieta Pojar