
Film – La cuțite; Knives out – merită sau nu?






● Knives out, tradus în românește La cuțite, este o dramă în care predomină dialogul, iar intriga este țesută în jurul unor suspecți de crimă.
● La cuțite este un film polițist, impregnat cu o aură de mister ce planează asupra tuturor celor implicați în narațiune. Privitorii sunt introduși în poveștile intime ale tuturor personajelor, pentru a scoate la lumină posibile motivații pentru crimă.
● Din distribuția filmului fac parte: Daniel Craig, Chris Evans, Ana de Armas, Jamie Lee Curtis, Michael Shannon, Don Johnson, Toni Collette, LaKeith Stanfield, Christopher Plummer, Katherine Langford, Jaeden Martell, Riki Lindhome, Edi Patterson, Frank Oz, K Callan, Noah Segan. Rian Johnson semnează regia.
Datorită poziționării camerei de filmat în unghiuri diverse și a mișcărilor ușoare de zoom in, imaginea este interesantă și atractivă.
La cuțite este o realizare cinematografică în care dialogul predomină. Se remarcă aici accentul pus pe jocul actoricesc și pe imagine. Modalitatea de filmare este specială și iese în evidență încă din primele minute. Mișcarea ușoară a camerei, fie pentru zoom in, fie pentru mișcări laterale, crează dinamism și imprimă un ritm constant, plăcut. Având în vedere că în film nu predomină acțiunea, această modalitate de expunere a scenelor ajută mult rezultatul final. Datorită poziționării camerei de filmat în unghiuri diverse, în timpul interviurilor, și a mișcărilor ușoare, imaginea este interesantă și atractivă. Chiar dacă personajele și decorurile sunt de cele mai multe ori statice, jocul cu camera în mediul de acțiune imprimă o ușoară stare de alertă.
Totul este relevat aici treptat, într-un stil aparte, de interogatoriu polițist.
Povestea din La cuțite este destul de complicată dar este redată foarte bine, pe înțelesul tuturor. De la elemente simple și dialoguri banale se ajunge pe parcurs la interacțiuni complexe. Totul se dezvăluie treptat, privitorii fiind ghidați pas cu pas prin această intrigă polițistă de personajele intervievate. Acest stil de interogatoriu polițist ce predomină în La cuțite are multe liniile de dialog. Toate replicile au sens, nimic nu este în plus. Chiar dacă durează două ore, filmul reușește să capteze și să păstreze atenția pe tot parcursul.
Daniel Craig face un rol memorabil.
Distribuția din La cuțite este una de zile mari. Actori din toate generațiile se perindă prin această intrigă, fiecare cu un rol precis. Britanicul Daniel Craig folosește în film un accent puternic american sudist, pe care îl stăpânește foarte bine. De asemenea, felul tărăgănat în care vorbește este captivant. Actorul face un rol memorabil. Toți actorii din La cuțite au de altfel momente în interviurile pe care le dau, în care reușesc să dea culoare personajelor și să creeze scurte momente amuzante.
Muzica din La cuțite este foarte bună și însoțește de fiecare dată în mod așteptat scenele. Nimic nu este exagerat sau ieșit din comun. La acest capitol totul este foarte previzibil și făcut parcă după o rețetă de succes. Coloana sonoră a fost creată pentru a scoate în evidență anumite momentele. Începutul este foarte bun în ceea ce privește muzica, prin senzația pe care reușește să o creeze: de întunecat, vechi, funeralii și mister.
La cuțite merită o vizită la cinema, dar mai degrabă merită urmărit acasă, când o să apară pe micile ecrane, într-un moment de relaxare.
Scris de: Alieta Pojar






Publică comentariul