
Film – Logan – merită sau nu?






Logan, supereroul care face parte din pleiada celor care populează universul Marvel, a revenit pe marile ecrane din întreaga lume, într-o nouă aventură. Personajul, cunoscut sub numele de Wolverine, a stârnit interesul fanilor genului încă de la apariţia sa în primul episod din seria X-Men, în anul 2000. Datorită succesului de care s-a bucurat la public, o serie dedicată special personajului Wolverine a fost creată în anul 2009 când apărea prima parte, X-Men Origins: Wolverine, urmată de The Wolverine în 2013 şi Logan anul acesta.
Cel care a reuşit să dea viaţă şi farmec personajului este Hugh Jackman. Alături de el îl regăsim pe nelipsitul Patrick Stewart şi pe Dafne Keen. Regia filmului care rulează în prezent pe marile ecrane este semnată de James Mangold.
Logan este un film de acţiune, o dramă SF, care prezintă un nou episod din seria dedicată personajului Wolverine. Chiar dacă este un film de ştiinţă şi imaginaţie, acest aspect nu reiese de la început, din lumea redată. Universul în care se desfăşoară acţiunea este unul comprehensibil, nu prea are elemente de fantastic. Cele câteva momente în care se întrevede un posibil viitor sunt introduse în mod firesc, simplu, şi crează impresia unui destin pentru societate aproape sigur, într-un timp scurt.
Chiar dacă nu apare în mod evident, de la primele cadre, filmul are şi momente cu iz educaţional, în care viitorul sumbru pentru umanitate se întrevede dacă lucrurile continuă în ritmul şi modalitatea din prezent. Această viziune pentru generaţia următoare poate să devină realitate din lipsa de interes, pe de-o parte, a marii majorităţi, preocupată doar de starea de bine care trebuie să persiste indiferent de realitate sau de situaţie, şi pe de altă parte, de interesul tot mai mare al corporaţiilor uriaşe de a acapara tot ce poate să aducă profit. Tot o idee în sprijinul moralităţii este redată prin abordarea actului creaţiei, cea care nu urmează calea naturală şi ale cărei consecinţe trebuie suportate într-un fel sau altul de toţi cei implicaţi.
Imaginile din film sunt create impecabil. Mai mult decât scenele şi cadrele individuale, în Logan se remarcă per ansamblu o construcţie a unei realităţi diverse, începând de la zona industrială, de metal, amplasată într-un spaţiu care duce cu gândul la o lume post apocaliptică, până la o zonă agricolă, plasată într-o lume familiară, normală, care să creeze impresia de siguranţă. Toate zonele expuse, din lumea lui Wolverine, reuşesc să introducă publicul cu totul în atmosferă, sunt abordate cu fineţe şi suficient de detaliat pentru a purta cu totul audienţa acolo unde se doreşte.
Acţiunea din film este una foarte intensă pe alocuri şi este probabil cel mai violent şi mai explicit dintre toate episoadele dedicate lui Wolverine. Este un film nerecomandat celor sub 15 ani, tocmai din cauza unor scene prea seci şi sângeroase. Cu toate că este un film dur, toată violenţa este justificată prin prisma evenimentelor care se întâmplă în jurul personajelor. Scene mai sensibile sunt intercalate în acest iureş, fiind de altfel cele pe care se construieşte firul narativ, bine realizat, şi care aduc puţină linişte şi pace într-un univers violent şi în continuă fugă.
Partea cea mai bună a filmului sunt actorii. Ei aduc şi expun pe marele ecran o întreagă lume de emoţii, în momente scurte dar cheie, care mai dovedesc încă o dată măiestria în mânuirea vorbelor şi în transmiterea emoţiilor, a celor doi mari actori, Hugh Jackman şi Patrick Stewart. Dafne Keen, în ciuda vârstei fragede, face un rol memorabil.
Filmul merită văzut de fanii genului fantastic şi science fiction. Cei care îl îndrăgesc pe Wolverine şi seria dedicată lui nu pot lipsi cu siguranţă de la ultimul episod.
Scris de: Alieta Pojar







Publică comentariul