
Film – Maestrul minciunilor; The good liar – merită sau nu?






● The good liar, tradus în românește Maestrul minciunilor, este o dramă cu iz englezesc, cu puține personaje și cu o poveste care oferă surprize.
● Maestrul minciunilor este un film în care trecutul și prezentul se contopesc. Totul aici se petrece domol iar acțiunile de impact sunt elegante și subtile.
● Din distribuția filmului fac parte: Helen Mirren, Ian McKellen, Russell Tovey, Jim Carter, Mark Lewis Jones, Laurie Davidson. Bill Condon semnează regia.
Evenimentele se derulează într-un ritm lent, firesc, foarte potrivit cu percepția generală despre vârsta protagoniștilor.
În Maestrul minciunilor se remarcă de la început un aer englezesc tipic, ce răzbate prin toți pixelii. Atmosfera, decorurile, costumele, toate sunt elegante și discrete. Filmul are de la început până la sfârșit un ritm domol. Evenimentele au loc într-un ritm firesc, desprins parcă din viața suburbiilor liniștite, populate cu cetățeni exemplari. Nimic nu este aruncat pe neașteptate în povestea din Maestrul minciunilor. Nimic șocant nu pare să poată perturba această tihnă domestică și drumul firului epic înspre un deznodământ așteptat. Tocmai de aceea, câteva scene de impact, mai ales spre final, sunt mai savuroase și intense.
Coloana sonoră este bună și sună a mister englezesc.
Începând de la modul de filmare, până la coloana sonoră, totul este păstrat în zona eleganței subtile. Chiar și personajele, prin latura pe care o lasă să străbată, crează această impresie generală. Muzica ajută mult firul epic. De asemenea, sporește misterul. Coloana sonoră are acel element imperceptibil ce o face să sune bine, englezesc. Atunci când scenele intense sunt însoțite de muzică, toate senzațiile sunt amplificate.
Acțiunea din acest film este mai mult ca un joc de-a șoarecele și pisica, în care protagoniștii se regăsesc în ambele roluri, în momente diferite ale poveștii.
Actorii din rolurile principale sunt un spectacol. Interacțiunile dintre ei se încadrează în mare parte în ceea ce se poate aștepta de la asemenea personaje. Cu toate acestea, surprize apar pe măsură ce povestea curge lin spre deznodământ. Felul în care Helen Mirren și Ian McKellen joacă este distractiv. Ambii sunt foarte buni în rolurile personajelor care știu cum să păcălească audiența prin imaginea expusă. Fragilitatea și puterea sunt bine redate, iar cei doi actori jonglează perfect cu cele două atitudini. Este remarcabil cum prin mici gesturi și ușoare nuanțe imperceptibile, actorii din Maestrul minciunilor reușesc să schimbe percepția fragilității cu cea a puterii.
Maestrul minciunilor merită o vizită la cinema. Filmul necesită răbdare, pentru că este calm și dezvăluie povestea lent.
Scris de: Alieta Pojar






Publică comentariul