
Film – Taxi 5 – merită sau nu?






Seria de filme Taxi a debutat în anul 1998. Toate cele 5 ecranizări realizate până acum sub umbrela francizei s-au bucurat de mare succes la public. Comedia îmbinată cu acţiune şi aventuri, umorul tipic franţuzesc, au propulsat Taxi în topul celor mai cunoscute producţii franţuzeşti la nivel mondial. Anul acesta a apărut pe marile ecrane un nou episod, care urmează aceeaşi reţetă de succes la public.
În rolul principal îl regăsim pe Franck Gastambide, care semnează şi regia, alături de Malik Bentalha, Bernard Farcy, Salvatore Esposito, Edouard Montoute, Sabrina Ouazani, Sand Van Roy, Sissi Duparc.
Taxi 5 este un film de comedie, acţiune şi aventuri. Acest nou episod arată încă o dată că umorul franţuzesc este irezistibil. Felul în care artiştii din Hexagon ştiu să realizeze comedii este unic. De atfel, în Taxi 5, începutul este o dovadă a acestui fapt. Primele aproximativ zece minute sunt un delir total. Acţiune, umor, actori buni, nebunie care escaladează chiar şi când se pare că s-a ajuns la paroxism, toate fac din partea de început un moment de neuitat. Distracţia continuă pe tot parcursul filmului şi scenele comice îmbinate cu cele de acţiune sunt un nou exemplu de comedie franţuzească de inegalat.
Imaginea din Taxi 5 este una de calitate. Scenele de acţiune sunt construite din cadre scurte, care ajută la crearea dinamismului. Momentele de linişte sau dialog sunt lăsate să curgă puţin mai mult şi ajută la dezvoltarea poveştii. Fazele intense, pline de acţiune, sunt bine intercalate cu cele calme. Rezultatul final este un ritm plăcut, un film uşor de urmărit.
Chiar dacă este o comedie plină de acţiune, nici povestea care leagă totul nu este lăsată de izbelişte. Iţele deloc încurcate ale poveştii sunt descurcate în urma unor aventuri amuzante. Din poveste nu lipsesc replici de maxim efect, de comedie fină, ca de exemplu căutarea unor martori oculari care au auzit totul sau momentul în care o domnişoară cere Beethoven, replica celui căruia i se adresează să fie legată de filmul cu câinele Beethoven. Un alt moment de comedie fină, realizată sec şi de impact, este cel în care Dacia apare în film.
Actorii au fost bine aleşi, fiecare reprezentând o tipologie aparte, prin felul în care arată şi se comportă. Felul lor de-a fi şi de a interacţiona ajută foarte mult la creionarea comediei din povestea care, totuşi, urmăreşte ceva serios. Felul în care se strâmbă uneori actorii în Taxi 5 este pueril, exagerat, dar se potriveşte de minune cu tot filmul şi aduce un farmec aparte.
În afară de trei scene exagerate, greţoase, filmul este foarte bine realizat. Comedie şi acţiune, aventuri şi poveste de iubire, toate îşi găsesc locul în comedia franţuzească care a cucerit generaţii.
Taxi 5 este un film care merită văzut.
Scris de: Alieta Pojar







Un comentariu