Filmele ştiinţifico-fantastice au adus de-a lungul timpului în prim plan idei noi pentru forma de organizare socială, pentru posibilităţile pe care noile tehnologii le deschid dar şi previziuni pentru umanitate, care de multe ori s-au dovedit a fi corecte.
O nouă producţie science-fiction marca Luc Beson rulează în prezent pe marile ecrane, avându-i în rolurile principale pe Cara Delevingne şi Dane DeHaan. Alături de ei îi mai regăsim în noul film SF pe Clive Owen, Rihanna, Ethan Hawke, Herbie Hancock.
Valerian and the City of a Thousand Planets (Valerian şi oraşul celor o mie de planete) este un film ştiinţifico-fantastic plin de acţiune şi aventuri, realizat în 3D. Plasat într-o lume a viitorului, filmul aduce pe marile ecrane imagini originale ale unui posibil colţ de univers. Măsluite în mintea creatorilor, imaginile prezintă în primul rând o lume fantastică plină de frumuseţe. Începând de la cea care deţine rolul principal feminin, supermodelul Cara Delevingne şi cel masculin, Dane DeHaan, toţi participanţii la acţiunile filmului sunt frumoşi, costumaţi variat, pentru fiecare păstrându-se o anumită aură de eleganţă şi frumuseţe. La acest aspect îşi aduce contribuţia şi Rihanna, cu un rol care-i pune în evidenţă atât calităţile fizice cât şi cele artistice.
Pe lângă toate personajele originale şi frumoase, lumea prezentată este una care denotă o imaginaţie extrem de bogată a creatorilor şi talentul deosebit al tehnicienilor care au reuşit să transpună în imagini toate aceste idei. Efectele speciale sunt numeroase în Valerian şi oraşul celor o mie de planete. Aceste momente de maximă acţiune sunt bine realizate şi dozate în aşa fel încât rezultatul final este unul care face ca atenţia publicului să rămână la cote maxime pe toată durata filmului. Fiecare nouă aventură îi poartă pe cei din sala de cinema în noi locaţii, pline de noi provocări şi forme de viaţă, toate având un farmec aparte şi caracteristici care le fac memorabile.
Coloana sonoră este foarte bună şi potrivită filmului. Muzica nu iese în evidenţă, pentru a acapara scenele, ci rulează în fundal, la un volum şi intensitate bine dozate şi adecvate momentelor. Se simte munca unor profesionişti inspiraţi în relizarea coloanei sonore. În ceea ce priveşte aspectul artistic muzical, prezenţa Rihannei în film aduce un plus spectacolului final.
Personajele din Valerian şi oraşul celor o mie de planete sunt simple. Povestea este la fel, una fără mare complexitate, dar cursivă şi cu un fir narativ care susţine acţiunile şi interacţiunile personajelor. Dialogurile nu sunt foarte lungi sau numeroase, dar suficiente pentru a înţelege povestea. Valerian şi oraşul celor o mie de planete este un film în care se întâmplă tot timpul ceva. Nu este un film emoţionant sau care să mizeze pe lacrimi sau dramă, are în schimb avantajul de a fi un spectacol vizual total, o aventură plină de acţiune, având pe alocuri imagini de o frumuseţe răpitoare, care taie respiraţia. Filmul începe de altfel în acest mod plăcut, care aduce în prim plan un univers dezirabil, care îi va face pe mulţi privitori să viseze pentru o clipă cu ochii deschişi.
Filmul Valerian şi oraşul celor o mie de planete merită văzut la cinema, în 3D. Este o realizare cinematografică de calitate, o experienţă vizuală plăcută, plină de frumuseţe, care aduce pentru privitori experienţa unui film 3D impecabil.
Scris de: Alieta Pojar