A II-ua ediţie a Festivalului „Les Films de Cannes à Cluj-Napoca” se va desfăşura în perioada 13 – 15 octombrie şi va aduce în oraşul de pe Someş o parte dintre cele mai aşteptate filme ale anului.
În prima zi, pe 13 octombrie, va fi organizată o proiecţie aniversară a filmului „4 luni, 3 săptămâni, 2 zile”, singurul film românesc premiat cu Palme d’Or, în 2007. Proiecţia este organizată la celebrarea a 10 zece ani de la acest premiu şi va fi introdusă de criticul de film Doru Pop. În aceeaşi zi, publicul din Cluj va avea ocazia să discute cu renumitul regizor maghiar Béla Tarr, la finalul proiecţiei „The Turin Horse”.
Béla Tarr
În cadrul celei de-a II-ua ediţii Les Films de Cannes à Cluj-Napoca vor putea fi umărite filmele „A Gentle Creature” de Sergei Loznitsa şi „Jupiter’s Moon” al regizorului maghiar Kornél Mundruczó, ambele prezentate în competiţia oficială a festivalului de la Cannes.
Loznitza (In the Fog, Maidan) spune despre drama „A Gentle Creature” că nu are multe în comun cu nuvela omonimă a lui Dostoievski în afară de titlu şi numele personajului principal, interpretat de Vasilina Makovtseva, o femeie care porneşte într-o căutare oarbă după răspunsuri şi dreptate, după ce îi este returnat un pachet trimis către soţul ei aflat în închisoare într-o regiune îndepărtată a Rusiei.
A Gentle Creature
Pe de altă parte, titlul filmului regizat de Kornél Mundruczó este inspirat din una din lunile planetei Jupiter, descoperită de Galileo, Europa. Povestea emigrantului Aryan împuşcat în momentul în care încerca să treacă graniţa şi care acum poate să leviteze în voie, vine pe fondul crizei europene a refugiaţilor şi este un film în care Mundruczó (White God, 2014) atinge graniţele genurilor science fiction şi fantasy.
Jupiters moon
„120 Battements par minute” cunoscut şi ca BPM, realizat de regizorul francez de origine marocană Robin Campillo, este câştigătorul Grand Prix-ului de anul acesta, Campillo fiind ovaţionat la Cannes minute întregi după anunţul acordării premiului. Drama inspirată din lupta grupului activist Act-Up Paris împotriva indiferenţei generale în faţa victimelor provocate de virusul SIDA în Franţa anilor 90, este şi propunerea Franţei la Oscarul pentru cel mai bun film străin. Filmul a fost vândut în aproape 40 de ţări, iar în România va fi proiectat în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest, urmând să fie distribuit în cinematografe de Voodo Films.
120 Battements par minute
„You Were Never Really Here”, de Lynne Ramsay a fost recompensat la Cannes atât cu Premiul pentru scenariu, cât şi cu cel pentru interpretare masculină, primit de Joaquin Phoenix. Într-un rol care aminteşte de Travis Bickle interpretat de Robert De Niro în povestea lui Martin Scorsese, Phoenix este un fost agent FBI, taciturn şi brutal, care încearcă să o recupereze pe Nina (Ekaterina Samsonov) fiica adolescentă a unui politician, aparent răpită, folosindu-se de arma lui preferată, un ciocan. Produs de Why Not Productions, filmul va avea premiera în Franţa pe 8 noiembrie iar în România este distribuit de Voodoo Films.
„Good Time” este cel de-al cincilea lungmetraj semnat de Josh şi Ben Safdie. Filmul a fost în competiţie la Cannes 2017. În România filmul este distribuit de Voodoo Films. În competiţie la Cannes, în 2016, a fost şi filmul „Paterson”, de Jim Jarmusch, care ajunge la Cluj-Napoca în cadrul celei de-a II-ua ediţii Les Films de Cannes.
Good Time
Biletele pentru cea de-a doua ediţie a „Les Films de Cannes à Cluj-Napoca” au fost puse în vânzare la Cinema Victoria. Preţul unui bilet este 15 lei, iar un abonament care permite accesul la trei proiecţii costă 39 lei. Programul complet al Festivalului este disponibil pe www.filmedefestival.ro.
Ediţia a doua a Les Films de Cannes à Cluj-Napoca este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films, cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Cluj-Napoca şi al Consulatului Suediei la Cluj-Napoca. Les Films de Cannes à Bucarest este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, de Centrul Naţional al Cinematografiei.