Un program de împrumuturi fără dobândă, garantate de stat, sub titulatura „Investeşte în tine”, urmează să fie adoptat de Guvern, a anunţat vicepremierul Viorel Ştefan.
Programul se adresează în primul rând tinerilor, dar nu numai, şi se referă în special la investiţiile pe care o persoană le poate face în propria sa dezvoltare, în educaţie, cultură sau sănătate. Acest program va include şi investiţiile în dezvoltarea personală a membrilor familiilor beneficiarului.
Beneficiarii programului de împrumuturi fără dobândă sunt două categorii de persoane, cetăţeni care urmează o anumită formă de învăţământ sau de formare profesională. Aceasta este condiţia principală pentru a beneficia de un astfel de credit. Cele două categorii, respectiv tineri între 16 şi 26 de ani şi persoanele între 26 şi 55 de ani, sunt prezentate distinct, pentru că există unele diferenţe în ce priveşte limita de creditare.
În ceea ce priveşte valoarea creditului, în cazul tinerilor între 16 şi 26 de ani, acesta poate avea o valoare iniţială de 40.000 de lei, care poate fi extinsă cu încă 20.000 de lei, dacă persoana este angajată sau se angajează în perioada derulării programului. În cazul persoanelor între 26 şi 55 de ani, valoarea creditului e mai mică, respectiv 35.000 de lei, dar şi în acest caz se poate extinde cu 20.000 de lei, dacă beneficiarul este angajat sau dobândeşte acest statut pe perioada derulării programului.
Vicepremierul Viorel Ştefan a mai precizat că dobânda este zero, din perspectiva beneficiarului. Practic, însă, toate dobânzile şi comisioanele bancare sunt suportate de stat, prin bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, cu condiţia plăţii la scadenţă a ratelor creditului. Durata creditului este de 10 ani, iar aici este inclusă şi perioada de graţie, care va fi cel puţin egală cu durata studiilor, dar nu mai mult de 5 ani. Scopul acestei perioade de graţie este de a permite beneficiarului să finalizeze studiile pe care le urmează, iar apoi, după ce se angajează, să poată începe rambursarea creditului.
Creditul este garantat de stat în proporţie de 80%, prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, şi contragarantat de Fondul Român de Contragarantare. Pentru diferenţa de 20%, aceasta poate fi garantată fie de către beneficiar, fie, în cazul în care acesta nu este angajat, e necesar să existe un codebitor.
Un aspect important privind cheltuielile eligibile este că acestea pot viza fie persoana beneficiarului, fie membrii familiei acestuia. Cele mai multe cheltuieli eligibile vizează domeniul educaţiei, pentru că scopul principal al programului este investiţia în propria dezvoltare, iar educaţia reprezintă cea mai sigură cale de ieşire din sărăcie, a spus Vicepremierul Viorel Ştefan. Banii dintr-un astfel de credit mai pot fi folosiţi şi pentru achiziţia sau construirea unei locuinţe sau pentru amenajarea celei în care locuieşte beneficiarul împreună cu familia sa.
Autorităţile apreciază că un număr de circa 8 milioane de cetăţeni din România ar putea fi eligibili în obţinerea unui astfel de sprijin, prin programul guvernamental de împrumuturi fără dobândă, garantate de stat.