Film – Mary, regina Scoției; Mary queen of Scots – merită sau nu?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Mary, regina Scoției este o dramă istorică inspirată din biografia Mariei Stuart, monarh care a domnit între anii 1542 – 1567.

Ecranizarea surprinde o parte din povestea de viață a celei care a rămas în istorie prin destinul tragic pe care l-a avut. Accentul se pune pe viața personală a lui Mary și pe intrigile de la curte.

Din distribuția filmului fac parte: Saoirse Ronan, Margot Robbie, James McArdle, Guy Pearce, Joe Alwyn, Ismael Cruz Cordova, Jack Lowden. Josie Rourke semnează regia.

sursa video: youtube
Peisaje superbe apar destul de des, lucru care contribuie la un spectacol vizual plăcut.

Imaginea din Mary, regina Scoției este de calitate. Scenele au fost bine filmate, iar personajele și peisajele bine încadrate. Din punct de vedere artistic, se poate remarca uneori un farmec aparte, de scenă de tablou cu iz medieval. Pe lângă aceste imagini surprinse în interior, cele filmate în exterior, în care natura predomină, sunt pline de frumusețe. Peisaje superbe apar destul de des, lucru care contribuie la un spectacol vizual plăcut. Tot la categoria farmec și frumusețe intră și costumele. Toate specifice și urmărind să surprindă esența personajului prezentat, costumele aduc un plus de autenticitate.

Muzica este foarte bună, pe tot parcursul filmului. De la compoziții clasice mai lungi, până la efecte sonore cu iz medieval, toate sunt plăcute.

Povestea redată aici, inspirată din viața reginei Mary a Scoției, este foarte romanțată. Toate elementele tehnice și artistice au fost în așa fel combinate, încât să o pună într-o lumină favorabilă, de eroină romantică. La această impresie generală contribuie și coloana sonoră. Muzica este foarte bună, pe tot parcursul filmului. De la compoziții clasice mai lungi, până la efecte sonore cu iz medieval, toate sunt bine inserate în poveste și foarte plăcute. Tot ceea ce se întâmplă în film se axează foarte mult pe feminitatea și sensibilitatea femeilor implicate în poveste. Este evidențiat în Mary, regina Scoției, rolul pe care religia și unii preoți l-au avut la nașterea urii împotriva unor oameni care nu gândesc la fel. De asemenea, este reliefat faptul că femeile în funcții de conducere au cunoscut dintotdeauna cruzimea și invidia unor bărbați frustrați, aflați în poziții inferioare lor. Răutatea și prostia minților înguste apare uneori în film, sub forma unor monologuri, foarte bine interpretate.

Gesturi nefirești, situații neverosimile, toate aduc un minus poveștii de ansamblu.

Actrițele din rolurile principale sunt plăcute, se poate sesiza calitatea interpretării. Cu toate acestea, de prea multe ori, anumite exagerări din poveste aduc o defavoarea scenelor de dialog sau acţiune. Gesturi nefirești, situații neverosimile, toate aduc un minus poveștii de ansamblu. Se poate sesiza, pe tot parcursul filmului, dorința exagerată de political correctness (corectitudine politică). Anumite situații și personaje sunt exagerate, nu aveau ce căuta în film. De asemenea, multe personaje sunt superficial dezvoltate, iar unele parcă își ies uneori din rol.

Mary, regina Scoției este un film cu o coloană sonoră superbă, peisaje și costume frumoase, care merită văzut, dar mai degrabă când o să apară pe micile ecrane.

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *