×

Măsuri luate de autorităţi pentru prevenirea unei epidemii de gripă

Evidențiate

Măsuri luate de autorităţi pentru prevenirea unei epidemii de gripă

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

De aproximativ trei săptămâni, România este în plin sezon de gripă dar, conform specialiştilor, încă nu este vorba despre o epidemie. Aceasta se instituie în condiţiile în care există o creştere de 20% cazuri de îmbolnăvire faţă de prognoza aşteptată.

Conform statisticilor Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), numărul cazurilor de infecţii respiratorii şi gripă au înregistrat creşteri de la o săptămână la alta. Există focare locale în Bucureşti, Constanţa, Iaşi, cu tendinţa de extindere regională şi cazuri sporadice în unele judeţe. De la începutul sezonului 2017 – 2018 au fost înregistrate 22 decese confirmate cu virus gripal.

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor de gripă, Ministerul Sănătăţii a solicitat direcţiilor de sănătate publică să se asigure că unităţile sanitare din subordine instituie toate măsurile necesare pentru protecţia personalului şi a pacienţilor. Astfel, managerii de spitale au obligaţia să se asigure că sunt respectate cu stricteţe măsurile igienico-sanitare în unităţile sanitare şi că personalul medical are la dispoziţie şi poartă echipamentul de protecţie. De asemenea, direcţiile de sănătate publică trebuie să prezinte în cel mai scurt timp o situaţie a stocurilor de medicamente antivirale specifice pentru gripă existente în spitale şi, după caz, să solicite suplimentarea stocurilor, astfel încât să fie disponibile medicamentele necesare pentru tratamentul pacienţilor internaţi. În acest moment există stocuri de anitivirale specifice la producători, care să permită şi farmaciilor cu circuit deschis aprovizionarea cu aceste medicamente pentru populaţie.

Ministerul Sănătăţii recomandă celor care prezintă semne de boală să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare şi instituirea unui tratament corect.

Dat fiind că sezonul de gripă se estimează că va dura până la finalul lunii martie şi chiar începutul lunii aprilie, specialiştii recomandă vaccinarea ca cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu virusurile gripale. De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. O altă modalitate de a preveni răspăndirea virusului gripal este izolarea la domiciliu în cazul diagnosticării cu gripă şi evitarea contactului cu alte persoane.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail