×

Învățământul dual în România – piedici și prejudecăți, mentalitatea părinților

Evidențiate

Învățământul dual în România – piedici și prejudecăți, mentalitatea părinților

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Târgul de Meserii 2019 se desfășoară în prezent la Cluj-Napoca. Acesta este momentul potrivit pentru meseriași să exploateze oportunitățile de pe piața muncii.

Evenimentul organizat de Clubul Francofon de Afaceri din Cluj (C.FAC) a fost precedat de o conferință de presă. Cu această ocazie, reprezentanți ai mediului de afaceri și din învățământ au identificat câteva motive pentru actuala criză a forței de muncă. Una dintre cele mai des amintite probleme ale lipsei de meseriași bine pregătiți se pare că este mentalitatea părinților.

Pentru a face mai atractiv acest sector de activitate, reprezentanții din învățământ au demarat un proiect care poartă numele: „Academia 2 în 1”. Acest proiect va fi derulat cu sprijinul unor societăți comerciale cu tradiție pe piață. Prin vizite ale elevilor însoțiți de părinți la sediul acestor întreprinderi, se încearcă atragerea tinerilor înspre industrie. Prin intermediul acestor vizite se încearcă să se schimbe mentalitatea părinților, să li se arate că mediul de lucru este curat, că efortul fizic este scăzut, în principal că lucrurile nu mai stau ca pe vremuri. Sloganul folosit de reprezentanții din învățământ pentru acest proiect: „Nu este rușine să muncim.”

Există în acest moment proiecte finanțate de stat, prin care firmele care oferă tutori primesc 2.250 lei pe lună/ucenic.

Înainte de a schimba mentalitatea părinților, mediul de afaceri are la îndemână și alte pârghii prin care poate atrage tinerii înspre domeniul industrial. Programele de ucenicie amintite la conferința de presă de azi sunt finanțate de stat cu 2.250 lei pe lună/ucenic.

De asemenea, a mai fost amintită o altă metodă foarte bună de atragere de personal: prin recomandare. Se pare că această modalitate este foarte populară și de efect.

Târgul de Meserii 2019 are loc vineri, 18 octombrie, între orele 10:00 și 18:00, în Sala Transilvania a Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca. Meseriașii aflați în căutarea unui loc de muncă vor putea alege din peste 250 posturi disponibile imediat, oferite de reprezentanți ai 15 companii, dintre cei mai mari angajatori din Cluj și județele învecinate.

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail