
Mera World Music Festival 2018: Line-up final şi noutăţi






Mera World Music Festival 2018 aduce formaţii şi muzicieni de succes din Mexic, Chile, SUA, România şi Ungaria, care vor susţine 16 concerte în şură şi în biserica din sat, la care se vor viziona filme BBC, se va prepara pizza cu mozzarella locală, se vor face donaţii pentru copiii talentaţi, se va povesti despre tradiţii şi despre bivoli – una din „mărcile înregistrate” ale satului, se va intra gratuit în costum popular, iar între timp se va lenevi în hamace. Toate acestea – şi nu doar atât – vor face parte din Mera World Music Festival, care va avea loc între 2 şi 5 august în satul Mera, aflat la doar 13 kilometri de Cluj-Napoca.
Programul concertelor
● Joi, 2 august
18:00 PutriPop (Ungaria/România) – o formaţie cu virtuozi ai viorii, care la Mera vor interpreta melodii în limba română, maghiară şi rromanes;
20:00 Nadara Transylvanian Gypsy Band (România) – o trupă iubită de publicul din regiune, care are la activ performanţe precum participarea la Festivalul de Film de la Cannes;
21:30 Ferenczi György and the Rackajam (Ungaria) – un melanj creativ între muzica tradiţională, blues, jazz şi rock and roll.
● Vineri, 3 august
19:00 Fölszállott a Páva Show (Ungaria/România) – câştigătorii unui concurs de talente în muzica şi dansul tradiţional vor fi prezenţi pe scena din Mera – între ei şi cei doi organizatori ai Mera World Music Festival, dansatorii Bethlendi András şi Varga Zoltán;
20:30 Grupul Iza (România) – unul din cele mai autentice ansambluri de muzică tradiţională din România, care vor cânta la Mera şi muzică ucraineană şi evreiască;
22:00 Fonó Zenekar (Ungaria) – formaţie de muzică tradiţională maghiară împletită cu muzica ţărilor vecine.
● Sâmbătă, 4 august
14:00 Dresch Mihály, Csoóri Sándor jr. and Lőrincz Hortenzia (Ungaria) – concert gratuit în Biserica Reformată din Mera – muzică tradiţională cu rădăcini locale şi regionale. Cei trei artişti se află într-o formulă reunită special pentru festival;
16:00 Bognár Szilvia (Ungaria) – concert pentru copii şi pentru familii – poezii în aranjamente muzicale tradiţionale;
18:00 deRuts (Chile) – aşa cum spun componentele formaţiei (provenite din Franţa, Austria şi Chile), muzica lor e „o călătorie muzicală din Alpi până în Anzi”;
20:00 Nightlosers (România) – definiţia bluesului ardelenesc, aşa cum înşişi muzicienii definesc stilul muzical pe care îl abordează;
22:00 Besh o droM (Ungaria) – muzica lor e de un dinamism ieşit din comun; cunoscuţi în Ardeal, dar cu mare succes şi la festivalul Sziget din Budapesta.
● Duminică, 5 august
14:00 Csoóri Sándor and Sons (Ungaria) – concert în Biserica Reformată din Mera – muzică tradiţională, inspirată inclusiv din folclorul local al Merei – concert gratuit;
16:00 Eztán (România) – printre puţinele trupe de world music din Transilvania;
18:00 Laura Lackey’s Rhythm Revue (SUA) – un mix special de New Orleans jazz, blues, dar şi calypso şi gospel;
20:00 Guajiro Calentano (Mexic) – o trupă autentic mexicană, energică şi care revine la Mera după marele succes din 2017;
22:00 Oláh Gipsy Beats (Ungaria) – un proiect all-stars cu cei mai buni muzicieni rromi ai Ungariei; nu mai puţin de 11 artişti pe scenă.
Concertele – cu excepţia celor din Biserica Reformată – vor avea loc pe scena din şura gospodăriei Szarka, „cartierul general” al festivalului – strada Principală, nr. 26.
Seara, după concerte, vor avea loc jam session-uri, precum şi seri tradiţionale de dans – táncház.
„Sătenii din Mera acceptă acest festival, participă la el, ei înţeleg că avem un aport la viaţa culturală a comunităţii. Suntem bineveniţi, iar acest lucru se datorează şi genului de muzică din cadrul evenimentului – nu cred că ar fi fost la fel dacă organizam un festival rock sau de muzică electronică. Să nu uităm nici faptul că ne desfăşurăm în mijlocul satului, iar acest lucru e atipic pentru un festival de acest gen”, precizează Bethlendi András, co-organizator şi fondator al festivalului.
Evenimente conexe: proiecţii de film, târg gastronomic, dialoguri, activităţi pentru copii
Publicul festivalului va putea participa, în timpul zilei, la o mulţime de evenimente în afară de concerte.
● Astfel, în curtea Muzeului Bivolului – un loc de vizitat în timpul şi în afara perioadei festivalului – va avea loc un târg gastronomic unde producători locali vor expune legume, fructe, brânzeturi, cărnuri, iar pe parcursul târgului vor avea loc şi evenimente precum preparea unei pizza cu mozzarella provenită de la bivoliţele din Mera, dar şi prepararea de porridge – o întâlnire între Ţara Călatei şi Scoţia.
● De asemenea, vor putea fi degustate ceaiuri şi siropuri din plante specifice locului. Târgul este coordonat de un cuplu de britanici deveniţi celebrităţi locale – Sarah Meaker şi Douglas McFarlane, stabiliţi în Ţara Călatei în urmă cu mai bine de 10 ani, care sunt promotori ai producţiei şi consumului ecologic şi responsabil.
● Proiecţiile de film au un loc special şi în cadrul acestei ediţii a festivalului, în zona numită „Studioul din şură”, iar între peliculele care vor fi proiectate se numără şi două producţii BBC: „Dancing Room” – o dramă cu dans, în principal contemporan, pe muzica artiştilor de la Muzsikás, laureaţi ai unui prestigios premiu Grammy, precum şi „Transylvania – The Band Plays On” – care vorbeşte inclusiv despre tradiţiile din Mera. De altfel, regizorul filmelor, Simon Broughton, va fi prezent la Mera World Music Festival, atât la proiecţiile de film – pentru discuţii cu publicul, cât şi la un dialog cu jurnalişti străini specializaţi în presa muzicală, dialog la care vor lua parte şi ziarişti din Spania şi din Polonia.
● Tot în „cartierul general” al festivalului, în Gospodăria Szarka, se va amenaja şi o zonă de relaxare cu hamace, unde vor avea loc şi discuţii cu artişti.
● În gospodăria vecină, copiii vor fi aşteptaţi cu activităţi concepute special pentru ei: de la meşteşuguri până la poveşti, cântece şi dansuri. De altfel, în cadrul festivalului vor exista şi cursuri de dansuri tradiţionale pentru adulţi.
● În timpul festivalului vor avea loc şi prezentări – realizate de profesionişti – ale tradiţiilor din Mera, inclusiv ale portului popular.
● Un dialog special care va fi găzduit de Mera World Music Festival va fi organizat în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean şi va trata subiecte precum punerea în valoare a culturii în Mera şi în regiune, dar şi în ce măsură este cultura un răspuns la problemele comunităţii.
Cauza socială a festivalului – Fonduri pentru copiii talentaţi
În acest an, Mera World Music Festival va avea o cauză socială căreia i se va dedica: strângerea de fonduri pentru copiii talentaţi din Mera şi din Ţara Călatei care nu au posibilitatea materială de a participa la cursuri de dans tradiţional (organizate în sat de Varga Zoltán, unul din organizatorii festivalului, care s-a născut şi trăieşte în Mera), la cursuri de muzică tradiţională, la festivaluri de profil etc. Acest fond cultural pe care Mera World Music Festival îl iniţiază este o modalitate prin care festivalul doreşte să contribuie la îmbunătăţirea accesului la cultură al comunităţii, dat fiind că tocmai comunitatea este cea care face posibil festivalul. Donaţiile vor putea fi făcute la faţa locului şi, ulterior, prin virament bancar.
Bilete şi abonamente
Bilete de o zi la festival pot fi cumpărate cu 39 de lei. Abonamente pentru cele patru zile de festival pot fi achiziţionate la preţul de 119 lei. Din 23 iulie au fost puse în vânzare abonamente de 3 zile la preţul de 89 de lei. Bilete şi abonamente se găsesc pe www.meraworldmusic.ro. Tot aici pot fi găsite şi selecţii din muzica celor care vor urca pe scenă la Mera sau pe canalul oficial de Youtube al festivalului.
Copiii cu vârsta mai mică de 14 ani vor avea acces la festival pe baza unui bon de consumaţie de 10 lei/zi. Persoanele îmbrăcate în costum popular vor intra gratuit – această iniţiativă se adresează cu precădere localnicilor – mai ales femeile din sat poartă adesea veştminte tradiţionale.
Transport şi cazare
Satul Mera se află la 13 kilometri de Cluj-Napoca, pe teritoriul comunei Baciu. La Mera se poate ajunge cu uşurinţă cu microbuzele festivalului care vor porni de la Opera Maghiară (informaţiile complete despre transport, în curând, pe pagina de Facebook Mera World Music Festival şi pe www.meraworldmusic.ro), cu autobuzul M34 al CTP, cu trenul, cu maşina sau chiar şi cu bicicleta.
Pentru cei care doresc să stea în sat peste noapte, localnicii îşi deschid porţile şi în acest an şi oferă atât camere, cât şi locuri de campare. Pentru rezervări şi informaţii suplimentare doritorii sunt rugaţi să scrie un e-mail la camping@maraworldmusic.com.
Mera e parte integrantă din Ţara Călatei, o regiune care include 42 de localităţi. Atât Mera, cât şi regiunea sunt caracterizate de diversitatea culturală oferită de convieţuirea românilor, maghiarilor şi romilor. Ţara Călatei este cunoscută în întreaga lume pentru costumele sale populare, muzica tradiţională şi arhitectura specială – porţile spectaculoase sunt doar un exemplu. În Mera, moştenirea culturală, inclusiv muzica şi dansul tradiţionale, este o parte importantă din viaţa de zi cu zi a oamenilor.
Festivalul Mera World Music este susţinut de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Fondul Naţional Cultural al Ungariei (NKA), Fondul Bethlen Gábor, Ministerul Resurselor Umane din Ungaria, Fundaţia Communitas. Partenerul principal profesional al festivalului este Casa Tradiţiilor.
Informaţii, noutăţi, fotografii şi conţinut video găsiţi pe pagina de Facebook a festivalului: Mera World Music Festival – în limbile română şi engleză, respectiv Méra Világzenei Csűrfesztivál – în limba maghiară, precum şi pe websiteul oficial al festivalului.







Publică comentariul