O săptămână de sărbătoare pentru voluntari, la a 19-a ediție a SNV.
● Activitățile Săptămânii SNV
● Câștigătorii concursului pe tema locuirii
● Lansare puncte de informare
Luni, 7 septembrie, a început Săptămâna Națională a Voluntariatului (SNV), ediția a 19-a. O săptămână cu peste 120 de activități în localități din toată țara, evenimente care pe lângă celebrarea muncii voluntarilor aduc în atenția comunității ideea de dezvoltare durabilă.
Mai mult de 100 de organizații și școli vor desfășura activități în săptămâna 7 – 13 septembrie 2020, chiar și în condițiile dificile din acest an, dar respectând cu strictețe toate regulile de siguranță în vigoare. Voluntarii vor sărbători prin ceea ce știu ei să facă cel mai bine, prin bucuria de a fi de ajutor altora. Iar organizațiile cu care aceștia lucrează vor avea ocazia să le mulțumească încă o dată pentru contribuția lor.
O mare parte dintre organizații și-au însușit tema ediției: ”Orașe și comunități durabile” și au înscris pe saptamanavoluntariatului.ro proiecte prin care să vorbească despre o temă importantă pentru toți, și anume dreptul la locuire și viitorul locuirii la noi în țară, dar și în lume. Până în 2030 se estimează că 1 din 4 oameni nu vor avea un loc decent în care să trăiască. În prezent, la nivelul planetei, mai mult de jumătate din oameni locuiesc în zone urbane, iar dintre aceștia mai mult de jumătate trăiesc în ghetouri. Până în 2050 numărul orășenilor va crește cu peste 2.5 miliarde. Peste 1.6 miliarde de oameni de pe întreg globul trăiesc în condiții nedemne. Peste 2 miliarde de oameni nu au acces la toalete și apă. În România peste 60.000 de familii trăiesc în locuințe informale. 14 milioane de oameni își pierd anual locuința în urma dezastrelor naturale. Toate acestea sunt motive suficiente pentru a aborda această temă, pentru a vorbi despre locuire și pentru a ne pune întrebarea cum putem contribui la schimbarea situației.
Alte organizații vor organiza în săptămâna voluntariatului acțiuni deja tradiționale pentru ei, sau activități specifice domeniului lor de activitate, dar la fel de utile comunității și binevenite.
Cei cu voluntariatul în sânge sunt întotdeauna primii care se implică, cei care caută soluții și pun umărul să își ajute comunitatea, să o facă mai sustenabilă și mai incluzivă. Acest lucru se va întâmpla și în #SNV2020.
Calendarul de acțiuni va fi disponibil pe pagina de facebook a SNV.
Au fost anunțați și câștigătorii concursului pe tema locuirii. 10 din cele 23 de organizații înscrise vor organiza împreună cu voluntarii lor proiecte dedicate locuirii, pentru care beneficiază din partea Pro Vobis de materiale informative, educative și de promovare a tematicii, dar și de ghidare în documentare și organizare. Prin aceste acțiuni vor contribui la conștientizarea importanței atingerii Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 11. Acțiunile propuse aduc în lumină problemele locuirii la nivel global, dar și cele specifice comunităților lor. Vor avea loc diverse ateliere creative, realizarea sau vizionarea de filmulețe, simularea unor adăposturi improvizate care să atragă atenția trecătorilor asupra condițiilor în care trăiesc unii semeni de-ai noștri, prezentări, discuții și dezbateri online și offline, realizarea de desene și expoziții foto, flashmob-uri sau activități educative cu tineri din medii diferite.
Organizațiile partenere ale SNV urmăresc prin aceste evenimente să aducă în atenția comunității problemele legate de locuire, dar și să ridice întrebări pentru găsirea unor idei de a contribui la ameliorarea lor.
Tema de anul acesta a Săptămânii Naționale a Voluntariatului și a concursului de idei fac parte din campania Build Solid Ground, un proiect finanțat de Comisia Europeană în care Pro Vobis este partener. Acest proiect are ca scop sensibilizarea publicului larg pe subiectul locuirii, și scoate în evidență dreptul egal la o locuire decentă și accesibilă.
În acest sens, tot în cadrul SNV se vor lansa 6 info point-uri tematice în 6 biblioteci din țară: la Cluj-Napoca, Măcin-Tulcea, Bârlad, Zalău, Piatra Neamț, Medgidia. În aceste puncte de informare copiii și adulții vor găsi cărți, jocuri și broșuri din care pot afla mai multe despre dreptul tuturor oamenilor asupra pământului și despre egalitate de gen, urbanizare și ghetouri, rezistența la dezastre, adică despre locuire sustenabilă. Tot aici, bibliotecarii îi vor invita să aprofundeze tematica și să se implice în găsirea de idei și soluții creative de popularizare a dezvoltării durabile, în cadrul mai multor evenimente pe parcursul următorilor ani.
SNV este evenimentul național care de 19 ani sărbătorește voluntariatul. Evenimentul este coordonat de Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat, din Cluj-Napoca şi se realizează în parteneriat cu organizaţii, instituţii şi voluntari din toată ţara.