Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) caută proiecte pentru Transilvania Pitch Stop 2020.
TIFF a anunțat debutul perioadei de înscrieri pentru Transilvania Pitch Stop 2020, cel mai amplu program dedicat industriei de film, din cadrul festivalului. Cineaștii sunt așteptați să-și depună proiectele până pe 31 martie.
Transilvania Pitch Stop (TPS) cuprinde și în acest an două componente:
● O platformă internațională de co-producții, pe 5 și 6 iunie, dedicată proiectelor semnate de cineaști aflați la primul sau al doilea lungmetraj din România, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina, Rusia, Moldova, Grecia, Turcia și Georgia;
● Un workshop de dezvoltare, între 1 și 6 iunie, deschis exclusiv regizorilor români și basarabeni.
Platforma internațională de co-producții TPS.
Timp de două zile, pe 5 și 6 iunie, 10 proiecte în dezvoltare, semnate de cineaști la primul sau al doilea lungmetraj, vor fi prezentate profesioniștilor din industrie (producători, distribuitori, agenți de vânzări, reprezentanți ai fondurilor de film etc.), în cadrul platformei de co-producții TPS. Țările vizate în program sunt România, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina, Rusia, Moldova, Grecia, Turcia și Georgia.
Pentru a fi eligibil, fiecare proiect trebuie conceput, încă de la început, ca o co-producție europeană – și nu doar din punct de vedere financiar – între cel puțin două state membre ale Fondului Eurimages (în mod ideal, dar nu obligatoriu, între statele din țările menționate eligibile). Proiectul se poate afla în diferite stadii de dezvoltare, dar un prim draft de scenariu va fi prezentat la TIFF. Totodată, cel puțin 15% din bugetul filmului trebuie să fie asigurat deja.
Premiul cel mare, Eurimages Co-production Development Award, în valoare de 20.000 de euro, va fi acordat de un juriu internațional format din experți și un reprezentant al Eurimages. Alte premii vor fi anunțate înainte de începerea ediției. În 2019, premiul Eurimages a fost câștigat de Mihály Schwechtje, cu proiectul Democracy Work in Progress (Ungaria), iar în 2018, de Pavle Vučković, cu Frost (Serbia). Regulamentul poate fi consultat aici.
Workshop-ul TPS.
Pentru workshop-ul Transilvania Pitch Stop pot aplica regizori din România și Republica Moldova aflați la primul sau al doilea lungmetraj. Între 1 și 6 iunie, regizorii și producătorii a cinci proiecte selecționate vor fi invitați la Cluj-Napoca, unde vor lua parte la un atelier-maraton de șase zile. Împărțiți în grupuri de lucru și ghidați de trainerii și experții TPS, aceștia vor identifica idei eficiente de „vânzare” a proiectului în fața unor potențiali parteneri și finanțatori și își vor pregăti pitch-ul. De asemenea, vor primi consultanță la nivel de scenariu și structură dramaturgică.
Proiectele câștigătoare vor beneficia de vizibilitate pe plan internațional și datorită parteneriatelor TPS cu alte festivaluri de film de categorie A. Acestea vor fi invitate să participe la evenimentele lor de industrie, TPS susținând astfel primii pași ai realizatorilor către finanțarea proiectelor.
Printre titlurile câștigătoare la edițiile anterioare ale workshop-ului TPS se află filme premiate și selectate ulterior în festivaluri, precum Monștri., regizat de Marius Olteanu (Premiul Publicului Taggespiegel, secțiunea Forum a Festivalului de la Berlin, 2019) sau Soldații: Poveste din Ferentari, al Ivanei Mladenovic (Mențiune Specială, Locarno IFF 2017).
Regulamentul poate fi găsit aici.
Data limită pentru înscrieri este 31 martie 2020.
Pentru a aplica, este necesară crearea unui cont pe platforma eventival.eu: https://vp.eventival.com/tiff/2020, întregul procesul de înscriere având loc online. Limba oficială a programului este engleza. Selecția proiectelor va fi anunțată până în 30 aprilie 2020.
Pentru informații suplimentare: tps@tiff.ro.
Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania.
TIFF va avea loc în perioada 29 mai – 7 iunie la Cluj-Napoca.